Telkoder’den Serbestleşmeye Yönelik Yeni Duyuru

Serbest Telekom Yatırımcıları Derneği, Telkoder’in Duyurusu şu şekilde;

Bilindiği gibi, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen Bilişim toplantılarında, Bakanlık Yetkilileri, TK Yetkilileri ve Sektör Temsilcileri ile yapılan görüşmelerde, tam serbestleşme tarihinde bir öteleme beklenmemekle birlikte, Yetkilendirme ve Düzenlemelerde gecikmeler olabileceği ifade edilmiştir.

Kabul edilemez olarak gördüğümüz bu durum hakkında, geçtiğimiz günlerde bir duyuru yayınlayarak Telekomünikasyon Kurumu’nun, Telekomünikasyon Sektöründe Tam Serbestleşmenin gerçekleştirilebilmesi için gerekli düzenlemeleri tamamlayarak, İşletmecilerin talep ettikleri Yetkilendirmeleri yapmasını istemiştik.

Bu taleplerimiz ile ilgili görüştüğümüz Telekomünikasyon Kurumu yetkilileri, üzerilerine düşen çalışmaları süresi içerisinde sonuçlandırabilmek için, yoğun çalışmalarını sürdürdüklerini ve 2003 İş planı ile ilan ettikleri takvimde, aşırı sapmalara izin vermeyeceklerini ifade etmişlerdir. Ancak, yeni işletmecilik konularında Yetkilendirmelerin yapılabilmesi için Telekomünikasyon Kurumu tarafından belirlenen asgari lisans bedellerinin Bakanlar Kurulu’nca onaylanması gerekmekte ve bu da Ulaştırma Bakanlığı kanalı ile mümkün olabilmektedir.

Bu bağlamda, Telekomünikasyon Kurumu tarafından Şubat 2003 tarihinde “Karasal Hatlar Üzerinden Veri Nakli İşletmeciliği” ve Haziran 2003 tarihinde “Ortak Kullanımlı Telsiz Hizmetleri” konularında asgari bedellerin tesbit edilmesi için Ulaştırma Bakanlığına gönderilmiş olan Yetkilendirme konuları, henüz asgari bedel tesbiti yapılmak ve Resmi Gazete’de yayınlanmak üzere Bakanlar Kurulu’na sevkedilmemiştir.

Ülkemizde telekomünikasyon işletmeciliği alanında tam serbestlik ve tam rekabetin sağlanmasını savunan Derneğimiz, bu yolla, Ülkemizin büyük ihtiyaç duyduğu istihdam yaratılması, Arge çalışmalarının arttırılması, hizmetlerde katma değer yaratılması, yerli ve yabancı sermayenin yatırıma özendirilmesinin kolaylıkla mümkün olacağını düşünmektedir.

Ne zaman ve nasıl yapılacağı henüz belli olmayan Türk Telekom A.Ş.’nin özelleştirilmesi ile serbestleşme, zamanlama olarak birbiri ile ilişkilendirilmemelidir. Böyle bir uygulamanın, Türk Telekom A.Ş.’nin Yasal tekel konumundan Fiili tekel konumuna geçmesi, yukarıda sözü edilen kazançlardan Ülkemizin yararlanamaması ve uluslararası boyutta Avrupa Birliği, Dünya Bankası, IMF ve Dünya Ticaret Örgütüne karşı verdiğimiz sözlerin tutulamaması anlamına geleceği bilinmelidir.

Tam serbestleşme için ihtiyaç duyulacak yeni Yetkilendirme konularındaki asgari bedel tesbitlerinde, Ulaştırma Bakanlığı ve Bakanlar Kurulunun daha duyarlı davranarak, Ülkemizin tüm vatandaşlarının ve İşletmecilerinin yararına olacak bu işlerin zamanında gerçekleştirilebilmesi için daha hızlı karar almasını istiyor ve bekliyoruz.

TELKODER YÖNETİM KURULU