TELKODER’in Toplantısı Sektörü Yeniden Biraraya Getirdi

Kurulduğu günden bugüne kadar adım adım mücadele eden ve serbestleşme isteklerinden taviz vermeyen TELKODER, Sapanca Zirvesi’nde sektörü biraraya getirmeyi başardı. Toplantıdan çıkan en önemli mesaj, sektör oyuncularının aynı gemide olduğu gerçeği idi.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca’da düzenlenen “Elektronik Haberleşme Kanunu ve Ötesi” başlıklı toplantı zirveye dönüştü. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Bayındırlık, Ulaştırma, Turizm ve İmar Komisyonu Başkanı Mustafa Demir, CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Telekomünikasyon Başkanı Tayfun Acarer, çok sayıda bürokrat ve operatörlerin üst düzey yetkilileri katıldı.

Toplantının açılışı uzlaşmanın ilk sinyallerinin verildiği bir platforma dönüştü. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TELKODER’in sivil toplum kuruluşlarının en önemlilerinden biri olarak niteledi. Bakan Yıldırım şöyle dedi:

“Telekomünikasyon hizmetlerinde alternatif işletmeci olma özellikleri dolayısıyla sektörün serbestleşmesi yönünde de uzun zamandan beri katkı sağlamak için tüm çalışmalarda idare ile birlikte idareye destek olmak öneriler sunmak için gerekli gayretleri gösteriyorlar.”

SERBESTLEŞME OLACAK
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, serbestleşmenin elbette olacağını belirttiği toplantıda, gelişmenin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada birbiriyle çatışan iki önemli alanı görüyoruz. Hiçbir ülkede serbestleşme süreci bir günde beş günde bir yılda 5 yılda tamamlanabilmiş değil. Bunlar üzerinde elbetteki durmamız lazım işte bu toplantının önemli katkılarından getirilerinden biri de herkesin sektörün gelişmesinde serbestleşme sürecinden beklentileri nedir bunun ortaya çıkmasıdır. Bu da bizim için önem ifade ediyor. Bu süreç tatmin etmiyorsa demek ki düzenlemeleri yapmak yetmiyor.. Bunları hayata geçirecek ikincil düzenlemeleri denetlemeleri de yapmamız lazım.”

SES TRAFİĞİ ARTIYOR
Bakan Yıldırım, bilgi iletişim sektöründeki büyüme oranının yüzde 21.5, Türkiye’nin büyüme oranının ise ilk çeyrek de yüzde 6.6 olduğunu söyledi. Ciro artışında da çarpıcı bir büyüme yaşandığını belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sabit telekomünikasyon hizmetleri geliri bir önceki yıla göre 2007’de yüzde 9, mobil gelir ise yüzde 132 artmış. Demek ki gelecek mobile kayıyor. Bunu görmemiz lazım. Zaten rakamlar da bunu ifade ediyor. UMTH yani uzun mesafe telefon hizmetleri pazar payı 2006’da yüzde 17 iken 2007’de yüzde 23’e yükselmiş. 2007 yılı itibariyle toplam trafiğimiz 94 milyar dakikaya ulaşmış. Bu trafiğin içinde sabitin payı yaklaşık 37 milyar dakika. Bu 37 milyarın da 4.5 milyar dakikası uzun mesafecilerin elinde. Bunun 32.5’i de TT’nin elinde. Mobil ise 58 milyarı buldu. Burada a görüldüğü gibi mobilde ciddi bir pay artışı olduğunu görüyoruz.”