TK, ’Uzlaşmazlık Prosedürü’nü İşletti, Peki Bunun Anlamı Ne?

Telekomünikasyon Kurumu tarafından açıklanan referans arabağlantı tarifelerinin Türk Telekom A.Ş. tarafından kabul edilmemesi üzerine, uzlaşma arayışı ile kuruma başvuran NetOne Telekom, bağlayıcı geçici fiyat uygulanması kararını aldırmıştı. Netone Telekom Regülasyon Uzmanı Hasan Çağrı Işık ve TELKODER Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu ve Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Toros’a konu hakkındaki görüşlerini sorduk. Işık ve Uğurlu’nun görüşlerini bugün yayınlıyoruz. Toros’un görüşleri elimize ulaştığında yine bu sayfada yayınlayacağız:
tele.com.tr – NetOne’ın başvurusunun amacı neydi?

Işık – NetOne, UMTH lisansını almasını takiben Türk Telekom ile arabağlantı yapmak için görüşmelere başladı. 3.5 ay süren görüşmelerde başta ücretler olmak üzere arabağlantı anlaşmasının hüküm ve şartları üzerinde karşılıklı mutabakata varılamaması üzerine NetOne, arabağlantı yaparak kullanıcılarına hizmet vermeye başlamak amacıyla, mevzuatın öngördüğü şekilde Telekomünikasyon Kurumuna başvuruda bulundu. (Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliğine göre, arabağlantı anlaşmasına varamayan işletmecilerden birinin talebi üzerine Telekomünikasyon Kurumu “uzlaşmazlık prosedürü” işletir. Taraflar, Telekomünikasyon Kurumu gözetiminde de anlaşmaya varamazlarsa, üzerinde uzlaşılamayan hususlara ilişkin hüküm ve şartları Telekomünikasyon Kurumu belirler. Telekomünikasyon Kurumu’nun belirlediği şartlar taraflar açısından bağlayıcıdır.)

tele.com.tr – Başvuru sonrasında gelişen süreci özetleyebilir misiniz?

Işık – Başvuru sonrasında NetOne ile Türk Telekom arasında, bir tanesine Telekomünikasyon Kurumu’nun da katıldığı 2 toplantı gerçekleşti. Bu görüşmelerde uzlaşmazlık konularının bir kısmı ortadan kalktı fakat arabağlantı ücretleri de dahil olmak üzere önemli konularda anlaşmaya varılamadı. Süreç devam ederken NetOne, Telekomünikasyon Kurumu’na “geçici ücret” belirlenmesi talebiyle başvurdu. (“Geçici ücret”, uzlaştırma prosedürünün uzaması sebebiyle tarafların ve kullanıcılarının zarar görmemesini temin etmek üzere ilgili yönetmeliklerin öngördüğü bir tedbirdir. Taraflar için bağlayıcıdır. Telekomünikasyon Kurumu’nun kabul edeceği “nihai ücret” geçici ücretten farklı olursa taraflar geriye dönük olarak bu ücret üzerinden mahsuplaşacaklardır.) Telekomünikasyon Kurumu, 27 Aralık 2004’te aldığı kararla geçici ücretleri aşağıdaki şekilde belirledi:

1 Ocak 2005’ten itibaren:
Alan İçi: 34.000 TL.
Alan Dışı: 51 .000 TL.

1 Ekim 2005’ten itibaren:
Alan İçi: 20.000 TL.
Alan Dışı: 37.000 TL.

tele.com.tr – Telekomünikasyon Kurumu’nun kararı Türk Telekom’a tebliğ edildi mi?

Işık – Evet. 27 Aralık 2004 tarihinde alınan Telekomünikasyon Kurulu’nun kararı aynı hafta içerisinde Netone’a ve Türk Telekom’a tebliğ edildi. NetOne tebligattan hemen sonra Türk Telekom’a arabağlantı sözleşmesini imzalamak üzere müracaatta bulundu fakat bugün itibariyle Türk Telekom’dan cevap alınabilmiş değil.

tele.com.tr – Telekomünikasyon Kurumu’nun 1 Şubat’ta işletmecilerle gerçekleştirdiği toplantıda da olumlu kararlar sektörle paylaşıldı. Bundan sonraki süreç için umutlu musunuz?

Işık – Bundan sonraki süreç için temkinli bir umut taşıyoruz diyebiliriz. Telekomünikasyon Kurumu’nun 1 Şubat’ta verdiği “rekabetten yanayız” mesajını biz de memnuniyetle karşıladık. Ancak şunu da unutmamak gerekir ki, Şubat 2005’te açıklanan kararlar lisansların verildiği 17 Mayıs 2004 tarihinde netleşmiş olması gereken konulara ilişkindir. Bu tip gecikmelerin olmaması için Telekomünikasyon Kurumu’nun sektörle olan ilişkilerini geliştirmesi elzemdir.

UMTH işletmecileri hakim durumdaki Türk Telekom ve GSM operatörleriyle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çeşitli sorunlar yaşayacaklardır. Uzayan sorunlar pazarda var olan operatörleri etkilemezken, pazara yeni girmekte olan UMTH operatörlerini çok zor durumlarda bırakabilmektedir. Telekomünikasyon Kurumu, sorunlara daha etkin ve hızlı müdahil olabildiği sürece Türk Telekomünikasyon pazarının serbestleşmesi başarılı olacaktır.

TELKODER Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu:

tele.com.tr – Netone’ın başvurusu sonrasında geçici fiyat uygulaması ilk kez hayata geçecek. Başvuruyu ve muhtemel sonuçlarını değerlendirir misiniz?

Uğurlu – Netone’ı tüm sektörün yararı için sürdürdükleri bu kararlı tutumlarından dolayı kutluyorum. Telekomünikasyon Kurumu, tesbit ettiği arabağlantı fiyatlarının uygulanabilirliğinin sağlanması için “Erişim ve Arabağlantı Yönetmeliği” nde tarif edilen bu “Uzlaştırma” sürecinin tamamlanması gerektiğini belirtiyor. Bu süreç içerisinde yer alan “Geçici Fiyat Belirleme” yetkisini de, kendi tesbit ettiği fiyatların uygulanması yönünde kullanmış bulunuyor. Bu uzlaştırma sürecinin tamamlanması için diğer uzlaşmazlık konuları ile birlikte yasal sürenin tamamlanması ile birlikte nihai karar açıklanacak. Bu süre Şubat ayının ikinci yarısında doluyor. Çok kısa sonra açıklanacak nihai karar Türk Telekom için bağlayıcı olacak. Bu durumda arabağlantı sözleşmesi imzalamış olanlar, sözleşmelerini bu karara uygun olarak düzeltme hakkına sahip olacaklar. Arabağlantı sözleşmesi imzalamamış olanlar da yine bu şartlarla sözleşme imzalayabilecekler.

Uzak Mesafe Telefon hizmetinin çok daha iyi koşullarla kullanıcılara sağlanabilmesi ve sektörün gelişmesi için bu kararın alınmasını sağlayan Netone’a tüm sektörün ve vatandaşlarımızın teşekkür borcu olduğunu düşünüyorum.