TMSF’den Türksat’a “Usulsüz”lük Suçlaması

Türksat’ın usulsüz bir biçimde kablo TV şebekesine el koyduğunu belirten TMSF, İnteraktif ve Kablo.Net’in, gelir sağlayacak bir şekilde elden çıkarılması beklentisi içinde olunduğunu düşünüyor

Aslıhan Bozkurt

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) yapılan açıklamada, İktisat Bankası’nın TMSF’ye devriyle Kablo.Net ve İnteraktif firmalarının fon iştiraki haline geldiği, 1998’den itibaren tüm yatırımları kendileri tarafından karşılandığı, önce Türk Telekomünikasyon AŞ (TT), daha sonra Türksat AŞ ile gelir payı ortağı olarak çalıştıkları ve Nisan 2006’da kablo TV ruhsatı aldıkları anımsatıldı. Ruhsat alımıyla birlikte gelir paylaşımı sözleşmesi gereği firmalarca Türksat’ın hesap kesme işlemlerine çağrıldığı ve şebeke işletmesine devam edildiği kaydedilen açıklamada, şebeke mülkiyeti konusunun yargıya intikal ettiği ve Türksat’ın şebekeyi İnteraktif’in işletmesinin durdurulması talebinin mahkemece reddedildiği işaret edildi.

Açıklamada, İnteraktif’e ait şebeke elemanları üzerine 3-4 Temmuz’da TMSF tarafından 6183 sayılı yasa gereği haciz işlemi uygulanarak mahcuz malların yedieminlere teslim edildiğine değinilerek, Türksat’ın 13 Temmuz’da haciz işleminden haberdar olması ve tedbir talebinin mahkemece reddedilmesine karşın İnteraktif’e ait bölgenin işletilmesi amacıyla taşeron ihalesi düzenlediği aktarıldı.

Türksat’ın 7 Ağustos’tan itibaren İnteraktif’in kablo TV arıza ve abone kayıtlarına erişimini keserek yeni taşeronlarla şebekeye müdahale ettiği, şifrelerin değiştirilerek internet ile ilgili interaktif firmasının irtibatının sonlandırıldığı savunulan açıklamada, şöyle denildi:

“Söz konusu müdahaleler yedieminler tarafından tutanak altına alınarak TMSF bilgilendirmiş, ayrıca 18 Ağustos 2006 tarihinde yediemin sıfatıyla söz konusu teçhizatın yeni şifreleri Türksat’dan talep edilmiş, ancak Türksat şifreleri yediemine teslim etmemiştir. Bu bağlamda, yediemin kendisine emanet edilen teçhizatı korumak amacıyla cihazların şifrelerini değiştirerek korumaya almıştır. Söz konusu işlemler sonucunda eskiden olduğu gibi Türksat’a sistemi uzaktan izleyebilmeleri için bir şifre tanımlanarak teslim edilmiştir.

Yukarıdaki açıklamalardan da görüleceği üzere, aksine bir yargı kararı bulunmayan, konuyla ilgili tedbir istemi reddedilen Türksat’ın kablo TV şebekesine dokunma yetkisi olmamasına ve şebekelerdeki ekipmanların İnteraktif firmasının mülkiyetinde bulunmasına rağmen, usulsüz bir biçimde şebekeye el koymuş ve İnteraktif firmasının kablo TV internet şebeke arıza ve abone kayıtlarına ulaşımını engellemiştir. Yedieminlerce yapılan ise hacizli malın korunmasına yönelik gerekli işlemlerdir.”

Açıklamada, TMSF olarak, konunun aboneleri mağdur etmeyecek, İnteraktif ve Kablo.Net firmalarının, TMSF alacaklarının tahsili bakımından gelir sağlayacak bir şekilde elden çıkarılmasının sağlanması, bunun için de firmalar ve Türksat’ın ortak bir noktada buluşarak sorunun çözüme kavuşturulması beklentisi içinde oldukları ifade edildi.

TMSF ve Türksat anlaşmalı

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında Arıak, “Şu anda Türkiye’nin en büyük kablo işletmecisi TMSF’dir. 1 milyon 250 bin abonenin yaklaşık 600 bini TMSF’nin elindeki iki şirkette” dedi. Arıak ayrıca Türksat’ın altyapıyı bedelsiz olarak devralmak istediğini, hizmet alıp ücretini vermeyip şirketleri öldürmeye çalıştığını iddia etti ve şunları söyledi: “Öyle bir noktaya geldi ki Türksat, TMSF’ye de firmalara da Sevr şartlarını dayatıyor. Halbuki bu Lozan olabilir ve kısa sürede çözülebilir. Bu konu şu anda en kötü noktalarda dolaşıyor. Daha fazla çetrefilli hale gelmeden, yeni davalar açılmadan bir çözüm bulunmasını istiyorum. Burada TMSF kilit bir rol oynuyor. TMSF ile Türksat’ın anlaşması lazım.”