TT’nin Arabağlantı Şartları Ağır

Türk Telekom ile ses hizmeti vermek üzere lisans alan şirketlerin arabağlantı sözleşmeleri görüşmeleri 22 Haziran’dan itibaren sürüyor. Görüşme yapan şirketler Türk Telekom’un referans sözleşmesi için sunduğu şartların çok ağır olduğunu ve Türk Telekom’un, Telekomünikasyan Kurumu (TK)’nın lisanslar verilmeden önce yayınlanan Uzak Mesafe Telefon Hizmetine İlişkin 04.05.2004 tarih ve 2004/235 sayılı Kurul Kararı’nın hükümlerine aykırı bazı söylemleri olduğundan bu şartların yeniden düzenlenmesini istiyorlar.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, “Şu anda lisans alan şirketlerin büyük bir çoğunluğu Türk Telekom’un arabağlantı görüşmelerinde söylediklerinin TK’nın ilgili kurul kararının hükümlerine aykırı olduğu söylüyorlar” dedi.
Uğurlu bu amaçla TELKODER, Türkiye Internet Derneği (TID) ve Türkiye Telekomünikasyon Derneği (TÜTED) üyeleri 2 Temmuz günü bir toplantı düzenleyerek neler yapılması ve nasıl bir tavır sergilenmesi gerektiği konusunda bir fikir birliği oluşturmak istediklerini de belirtti. İnko Genel Müdürü Hakan Koçer ise şunları söyledi: “Sözleşmede şartlar oldukça ağır, Telekomünikasyon Kurumu’nun Türk Telekom’a bu şartları yeniden düzenlemesi için baskı yapması lazım ya da biz operatörlerin TT’nin şartlarını göz önüne alıp hizmete başlamamız veya şartların yeniden düzenlenmesi için mücadele etmemiz lazım. Şartlar finans gücü iyi olan şirketler için uygun olabilir. Ancak ekonomik gücü fazla yüksek olmayan şirketler zorlanacaktır. 5 Temmuz’da referans teklif tüm operatörlere verilecek. Ayrıca bugüne kadar işlemler çok gecikti. Bu gecikmelerden tüm operatörler zor durumda kalıyor ve halk da hizmetleri henüz alamamış olmaktan dolayı mağdur oluyor.”
Koçer ayrıca bu referans sözleşmesi ile ilgili maddelerin şu anda şirketler arasında gizlilik içerisinde yapıldığını, telekom alanında her şeyin açık açık konuşulduğu ve TK’nın da şeffaf davrandığı süreçte bu sözleşme şartlarının TT tarafından kamuoyuna açıklanmasını istediklerini bildirdi.
TT telefon sistemini kontrol edemiyor
TÜTED Başkan Yardımcısı Tayfun Türkalp ise konuyu farklı bir açıdan değerlendirerek, “Türk Telekom akıllı şebeke ağını kuramadı. Bir Çin şirketine ihale etmişlerdi ama o ihalenin bozulduğu belirtiliyor. Akıllı şebeke ağını kuramadığı için de telefon trafiğini şu anda kontrol etme ve ücretlendirme olanağı olmadığı söylenebilir. Türk Telekom, akıllı şebeke ağını kuramadığı için işi yokuşa sürüyor olabilir” dedi.
Türkalp, şöyle devam etti: “Lisansları verdikten sonra bu şirketler lisanslar için yatırımlarını yaptılar, altyapılarını hazırladılar, ancak şimdi TT daha önce hiç bahsedilmemiş, hiç konuşulmamış şartları arabağlantı sözleşmesi için sunuyor. Bu şartlar düzenini kurmuş ve hizmet vermek için bekleyen şirketleri haliyle zora sokuyor. Yeniden düzenleme yapmaları, zaten hiç kazanmayan ve devamlı cepten yiyen bu şirketleri daha fazla zarara uğratacak. Bu nedenle operatörler arasında birliktelik sağlamaya çalışıyoruz.”
Daha iyimser bir tavır sergileyen E-kolay.net Genel Müdürü Tanju Erkoç ise Türk Telekom ile arabağlantı görüşmeleri yaptıklarını, yeterince hızlı olmasa da sürecin işlediğini ve bundan umutlu olduklarını söyledi. Erkoç, “Ancak şartların bazı operatörler tarafından ağır bulunmasında şirketleri haklı buluyorum. TT şartlarını hafifletmeli diye düşünüyorum. Biz güçlü bir şirketiz bu nedenle çok yıpranmayacağımızı tahmin ediyoruz. Ancak yine de rekabetin tüm oyuncular için düzenlenmesi gerekir” dedi.
Telekom yasası onaylandı
Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Sezer’in Telgraf ve Telefon Kanunu ile diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasayı onaylayarak Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiği bildirildi. Yasa, Türk Telekom’un (TT) yüzde 45’inden fazlasının özelleştirilemeyeceğine ilişkin hüküm kaldırılarak, yüzde 95’e kadar olan kısmının da yerli ve yabancı yatırımcılara satılabilmesine olanak sağlanıyor.

Yasayla, Türk Telekom ihalesinin “kapalı teklif usulüyle” yapılacağına ilişkin hüküm de kaldırılarak, özelleştirmenin “pazarlık” usulüyle yapılması zorunluluğu getiriliyor.

ilhano@interpro.com.tr