Ocak başında ilan edilen ve mart 2007 itibariyle uygulanan Türk Telekom yeni fiyat tarifelerinin, Danıştay tarafından durdurulması sonrası kullanıcının da kafası karıştı. Sitemize çok sayıda “hangi tarife uygulanıyor” sorusu geliyor.
Türk Telekom’un ocak başında ilan ettiği ve mart 2007’den itibaren uygulamaya koyduğu, şehiriçi ve milletlerarası görüşmelerin aynı fiyata getirilmesi şeklindeki tarifesi, hatırlanacağı üzere Telkoder’in ilgili Telekomünikasyon Kurumu (TK) onay kararı konusunda açılan dava nedeniyle, Danıştay tarafından durdurulmuştu.
Esas kararın yani Türk Telekom tarifesini onaylayan TK kararının iptali ya da devamı konusunda alınacak kararın, temmuzun 3 ya da 4.cü haftası çıkması beklenirken, kullanıcılardan çok sayıda mail alıyoruz. Çünkü, kullanıcılar şu anda hangi tarifenin uygulandığı konusunda bilgilendirilmemiş durumda. Bazı okuyucularımız soruyor, bazıları ise hala aynı tarifenin uygulandığını sanıyor. Örneğin;
—————————— Özgün Mesaj ——————————-
Konu: Turk Telekom Tarifesi
Gönderen: “BoRa” BORAG@TTNET.NET.TR
Tarih: 1 Temmuz 2007, Pazar, 6:35 pm
Alıcı: info@turk.internet.com
————————————————————————–
Sayin yetkili,
Basindan takip ettigim kadari ile Turk Telekom’un yapmis oldugu tarife, mahkeme tarafindan yurutmeyi durdurma karari alindi.Benim merak ettigim konu ise su anda biz kullanicilar hangi tarife uzerinden konusmaya devam ediyoruz? Bu konuyu inceleyip bir aciklama getirirseniz
memnun olurum.
Iyi Calismalar,
ya da
—————————— Özgün Mesaj ——————————-
Konu: TÜRK TELEKOM UN İPTAL EDİLEN TARİFESİ
Gönderen: “ahmet tuketiciahmet”
Tarih: 4 Temmuz 2007, Çarşamba, 9:36 am
——————————————————————
Merhaba
Bildiğiniz gibi Danıştay TT nin yeni tarifesini yürütmesini durdurdu.Ancak TT şu ana kadar bu kararı uygulamadı .
Biz tüketiciler halen zarar ediyoruz ve ne yazikki kamuoyuda bu konuyu unutmuş durumda.
Neden hala TT bu karara uymuyor ve kimsenin sesi çıkmıyor. Lütfen tekrar konuyu gündeme getirelim
Aslında bu 2.ci okuyucumuz konuyu yanlış yorumlamış. Mart ayında Türk Telekom tarafından uygulanmaya konulan yeni tarife, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının Türk Telekom eline geçmesiyle birlikte durduruldu. Şu anda tüketiciler (burayı tıklayarak ulaşabileceğiniz) eski tarife üzerinden yani 7 temmuz 2004’de duyurulan tarife üzerinden faturalanıyor.
Bundan Sonra Ne Olacak?
Danıştay’ın 8 haziranda verdiği yürütmeyi durdurma kararı, nihai karar değil. Sadece karar öncesi, tarafların zarara uğramasını önlemek için alınmış bir önlem.
Dava için asıl karar, temmuzun 3 ya da 4.haftası içinde bekleniyor. Bu karar Türk Telekom tarifesini onaylayan Telekomünikasyon Kurumu kararının iptali ya da devamı şeklinde olacak.
Karar iptal yönünde olursa, o zaman mart-nisan-mayıs ve haziran ayları için uygulanan tarifeden doğan farklar, tüketicinin aleyhine veya lehine olarak hesaplanacak ve büyük ihtimalle tüketici hesabına mahsup edilerek, hesaplaşılacak.
Ancak bu arada, Türk Telekom başka bir tarife daha hazırlayacak (ki bu tarifenin şu anda zaten hazırlanmakta olduğu duyumunu alıyoruz) ve onu işleme alacak. Bu yeni tarifenin muhtemelen şehiriçi, şehirdışı ve milletlerarasına aynı oranda zam (%6’ya kadar) şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Hatırlanacağı üzere, durdurulan tarifede, şehiriçi – şehirdışı tarifeler aynı rakamdan sunuluyordu. Bu da şehiriçi hatlarda zam, şehirdışı ve milletlerarası hatlarda indirim anlamına geliyordu.
Karar, tarifenin devamı şeklinde çıkarsa da bu sefer tüketiciler, durdurma kararının çıktığı tarihten itibaren uygulanan eski tarife ile yeni tarife arasındaki farkı toplu ödemek durumunda olacaklar.
Türk Telekom 2004 yılından bu yana enflasyon olduğu ama fiyatlar değişmediği savıyla zam yapıyor.
Türk Telekom – Telekomünikasyon Kurumu – Telkoder ve Tüketiciler Birliği Ne Diyor?
Konuyu yukarıdaki şekilde özetlemekle birlikte, tarafların görüşlerini de sunalım istedik ve önce Türk Telekom yetkililerine sorduk;
Yürütmeyi durdurma kararına karşı itiraz hakkımızın kullanılması dahil yargı süreci devam etmektedir. Bu süreçte yaşanacak gelişmeler çerçevesinde ve yasal süreler içinde şirketimiz tarafından gerekli işlemler yapılacaktır.
cevabını aldık. Buna karşın, aldığı onay kararı Danıştay tarafından durdurulan Telekomünikasyon Kurumu’ndan aldığımız bilgi ise şu şekilde :
Tarifeyi onaylayan karar için yürütmeyi durdurma kararı alındığı için şu anda eski tarife geçerlidir. Ancak hem bizim hem de Türk Telekom’un bu karara itiraz hakkı bulunmaktadır. Türk Telekom’un itiraz ettiği bilgisini alıyoruz ama biz henüz itiraz etmedik. Zaten karar da elimize çok geç geçti. Biz de önce basından öğrendik.
Yürütmeyi durdurma kararının alındığı davayı açan serbest telekom işletmecileri derneği Telkoder’in Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu ise, bundan sonraki süreç için şunları söyledi :
Türk Telekom’un Mart ayında yürürlüğe giren telefon tarifelerini onaylayan Telekomünikasyon Kurulu kararının Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulması kararından sonra nelerin olması bekleniyor sorusunu, şu şekilde cevaplayabilirim : Danıştay’ın bu kararı ile söz konusu Telekomünikasyon Kurulu kararı hiç alınmamış, dolayısı ile Türk Telekom’un yeni tarifesi hiç yürürlüğe girmemiş olarak kabul edilecektir.
Kararın Telekomünikasyon Kurumuna ve Türk Telekom’a tebliğ edilmesinden sonra, bu kararı uygulamaları için 30 günlük yasal süreleri bulunuyor. Bu süre Temmuz ayının ikinci yarısında doluyor. TK kararın yerine getirilmesi için Türk Telekom’a yazı yazdığını, Ulaştırma Bakanımız ve Türk Telekom yetkilileri de bu karara uyacaklarını beyan ettiler. Diğer yandan, Danıştay kararına itiraz süreci işliyor. Ancak bu süreç kararın uygulanmasına engel değil.
Danıştay kararının uygulanması ile Türk Telekom’un Mart öncesindeki tarifesine geri dönmesini ve Mart ayından bu yana abonelerine tahakkuk ettirdiği ücret farklarınıda, takip eden aydaki faturalarda mahsup etmelerini bekliyorum.
Türk Telekom yeni tarife yapabilir ancak bu tarifenin Danıştay kararının gerekçelerine uygun olması gerekiyor. Bu gerekçeleri ve sınırlamaları şöyle özetleyebiliriz.
Yeni tarife yeni Tavan Fiyat Tebliğine uygun olmalıdır. Bu durumda şehiriçi telefon görüşmesinin azami artış oranı %6 civarında olabilir.
Yeni tarifeler çapraz sübvansiyon içermemelidir. Diğer bir deyişle, tarife kalemlerinin birisinde yüksek artış yapılırken, diğerinde indirim yapılmamalıdır.
Yeni tarife kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun olmalıdır.
Tüketiciler Birliği ise konuyu takip etmekte olduklarını bildiriyorlar ve tüketicinin fikrinin alınmasını bekliyorlar. Avukat Bülent Deniz konuyla ilgili olarak şunları söyledi :
Bu aşamada öncelikle Türk Telekom’un verilen yürütmeyi durdurma kararının gereğini yerine getirmesi ve tarifeleri eski haline getirmesi gerek. Şu anda bu konuyu izliyoruz.
Basında çıkan haberlerde Türk Telekom’un yeni bir tarife hazırlığı içinde olduğunu öğrendik. Bu aşamada firmanın böyle bir çalışma içine tüketicilerin görüş ve katkılarını dahil etmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Tüketicinin beklenti ve görüşleri öğrenilmeden firmanın hazırlayacağı yeni tarifenin de, firma ve tüketici bakımından anlamı ve yararı olmayacaktır. Konuyla ilgili yoğun çalışma yapan Tüketiciler Birliği olarak, ülkemiz tüketicisi adına böylesi bir yeni tarife hazırlığı aşamasında katkı sunmayı, hak ve görev kabul ediyoruz. Davanın esası hakkındaki kararın önümüzdeki aylarda verilmesi muhtemeldir.
Bu bakımdan tüm değerlendirmelerimizi şimdilik verilen yürütmeyi durdurma kararı üzerinden yapıyoruz. Ancak başından beri söylediğimiz gibi, kanaatimiz davanın esası hakkında da olumlu karar verileceği yönündedir.