Danıştay, Türk Telekom’un perakende internet hizmeti de sunmasına izin veren Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurulu (BTK) kararının yürütmesini Telkoder’in açmış olduğu iptal davası kapsamında durdurdu. Türk Telekom, değişik isimlerle piyasaya sunmaya başladığı ve pazardaki serbest rekabeti engelleyecek nitelikte olan perakende internet hizmetlerini aksi yönde bir karar verilmedikçe sunamayacak.
TELKODER, Danıştay’ın bu kararından sonra, BTK’nın aldığı kararları gözden geçirmesini ve alacağı kararlarda, görevi olan “serbest rekabet ortamını” mutlaka sağlamasını beklediğini belirtti.
İnternet Servis sağlayıcılığı pazarında rekabeti ortadan kaldıracağı ve Türk Telekom’un özelleştirilmesi öncesinde Rekabet Kurulu’nun aldığı karara aykırı olduğu gerekçesiyle, TELKODER tarafından, Türk Telekom’un perakende internet hizmeti sunmasına izin veren BTK kararının iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Danıştay 13. Dairesi TELKODER’in yürütmenin durdurulması talebini haklı bularak, “serbest rekabet ortamının oluşmasını engelleyecek olduğundan” BTK’nın anılan kararının yürütmesini durdurdu.
Türk Telekom’un özelleştirilmesi öncesinde Rekabet Kurulu, internet pazarında adil ve sağlıklı bir rekabet ortamı oluşması için perakende internet hizmetlerinin ayrı bir şirket üzerinden sunulmasını şart koşmuştu. Bunun üzerine Türk Telekom grubu bünyesinde 2006 yılında TTNet kuruldu. Bu süre zarfında Türk Telekom iştiraki olan TTNet’in sabit internet piyasasında % 80’lerin üzerinde pazar payını korumasına ve adil olmayan rekabet şartlarının devam etmesine rağmen Türk Telekom, pazardaki koşulların değiştiğini ileri sürerek kendisinin doğrudan perakende internet hizmeti sunma yönündeki taleplerini sürdürdü.
Danıştay 13. Dairesi kararında, Rekabet Kurulu’nun “Türk Telekom’un, BTK tarafından bazı düzenlemelere tabi tutulsa da, sabit internet piyasasında hem toptancı hem de perakendeci olarak faaliyete başlamasının rekabet üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği, zaten hakim durumda olan Türk Telekom’un bu aşamadan sonra piyasada çok daha güçlü hale geleceği, bunun neticesinde alternatif operatörler açısından halihazırda piyasada gerçekleştirilememiş olan rekabetçi yapının çok daha zor hale geleceği” görüşünü dikkate almış ve BTK kararının Türk Telekom’un hisselerinin satışına yönelik ihale şartnamesine aykırı olduğunu belirtmiştir.
Bu karara göre Türk Telekom, aksi yönde bir karar verilmedikçe değişik isimlerle piyasaya sunmaya başladığı perakende internet hizmetlerini artık sunamayacak.