Danistay 13.Dairesi, özellestirilme sartnamesine ve rekabete aykiri oldugu gerekçesiyle, Telkoder tarafindan, Türk Telekom’un internet servis saglayiciligi yapmasina izin veren BTK kararinin iptali için açtigi davada daha önce yürütmeyi durdurma karari almisti[1]. Simdi Danistay Genel Kurulu, BTK’nin durdurma kararina yaptigi itirazi da reddetti.
Danıştay 13.Dairesi, özelleştirilme şartnamesine ve rekabete aykırı olduğu gerekçesiyle, Telkoder tarafından, Türk Telekom’un internet servis sağlayıcılığı yapmasına izin veren BTK kararının iptali için açtığı davada daha önce yürütmeyi durdurma kararı almıştı[1]. Şimdi Danıştay Genel Kurulu, BTK’nın durdurma kararına yaptığı itirazı da reddetti.
Telkoder Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türk Telekom’un özelleştirilmesi öncesinde Rekabet Kurulu’nun internet pazarında adil ve sağlıklı bir rekabet ortamı oluşması için perakende internet hizmetlerinin ayrı bir şirket üzerinden sunulmasını şart koştuğunu, özelleştirme ihale şartnamesinin de bu yönde hazırlandığını ifade ederek, özelleştirme sonrasında Türk Telekom grubu bünyesinde 2006 yılında TTNet’in kurulduğunu, bugün hisselerinin tamamı Türk Telekom’a ait olan TTNet’in sabit internet piyasasında hala % 80’lerin üzerinde pazar payı olmasına ve dolayısıyla kötü rekabet şartlarının vahametine rağmen, diğer internet şirketlerini yokedecek olan kararın haklı bir tarafı olmadığını belirtti. Arıak ;
“Rekabet zaten çok sınırlı; yenilikçi işletmecilerin sayısı çok azaldı. Bu yüzden vatandaşın seçme hakkı engelleniyor, üstelik rekabet eksikliği yüzünden sabit internet abone sayısı da yıllardır yerinde saymakta.”
dedi. Telkoder Başkanı Arıak, Danıştay 13. Dairesinin kararında, Rekabet Kurulu’nun
“Türk Telekom’un, BTK tarafından bazı düzenlemelere tabi tutulsa da, sabit internet piyasasında hem toptancı hem de perakendeci olarak faaliyete başlamasının rekabet üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceği, zaten hakim durumda olan Türk Telekom’un bu aşamadan sonra piyasada çok daha güçlü hale geleceği, bunun sonucunda yeni işletmeciler için halihazırda piyasada gerçekleştirilememiş olan rekabetçi yapının çok daha zor hale geleceği”
görüşünü dikkate aldığını ve BTK kararının Türk Telekom’un özelleştirilme şartnamesine de aykırı olduğunu belirttiğini ifade etti. Arıak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kesinleşmiş olan bu karara göre Türk Telekom artık perakende internet hizmetlerini sunamayacak, İnternet Servis Sağlayıcılığı yapamayacak, internette toptancı olarak kalacak.
Son dönemlerde Danıştay’ın BTK’ya görevlerini hatırlatarak rekabetin korunması yönünde aldığı kararlar memnuniyet vericidir. Danıştay’ın BTK’nın itirazını reddetmesi kararında, bizce Rekabet Kurumu’na da bir önemli uyarı bulunuyor. Herkes için bir hukuk ve rekabet dersi niteliğindeki bu Danıştay kararının metni www.telkoder.org.tr.tr adresinden okunabilir.
Bu kararlar rekabet altında daha çok yatırım yapılmasına ve tüketicinin seçme hakkına büyük bir katkıdır.”
Türk Telekom, dünyadaki telekom sektörlerinin serbestleşmesi döneminde oluşan bir eğilim olarak, internet pazarında sadece toptan hizmet verebiliyor. Perakende hizmetleri ise, Rekabet Kurumu görüşü çerçevesinde özelleştirme döneminde ayrılarak, 2006’da kurulan TTnet firmasına devredilmişti. Ancak Türk Telekom 2012 başında[2] perakende ADSL işine “Lokum” markasıyla gireceğini duyurmuştu.
Türk Telekom’un perakende işine girmesi için BTK’dan yani sektörün düzenleyicisinden izin alması gerekiyor. Bu izin için ise, BTK’nın Rekabet Kurumu görüşü aldığı görülüyor. Danıştay’ın durdurma kararı verdiği ise BTK’nın verdiği izin.
Danıştay kararında ilginç bir detay ise Rekabet Kurumu’dan BTK’ya giden raporun içeriği ile kapak sayfasındaki notların birbirinden farklı olması olarak veriliyor. Buna göre rapor “rekabete aykırılık oluşturacağını” ifade ederken, kapak sayfasında tam aksi görülüyor[3]