Türk Telekomünikasyon Sektöründe Yatırımların Atması, İşletmecilerin Önünün Açılmasına Bağlı

ECTA’nın yayınlamış olduğu “2008 Düzenleyici Kurum Karnesi’ne göre ulusal düzenleyici kuruluşların yaptığı düzenlemelerle yeni işletmecilerin önünü açması, o ülkedeki yatırımların artmasına neden oluyor.

Üyeleri arasında TELKODER’in de bulunduğu ECTA, her yıl elektronik haberleşme sektöründeki düzenlemelerin etkinliğinin ülkeler bazında karşılaştırıldığı “Düzenleyici Kurum Karnesi – Regulatory Scorecard” adlı bir rapor yayınlıyor. 2008 verileri temel alınarak hazırlanan ‘2008 Düzenleyici Kurum Karnesi’nde, diğer yıllardan farklı olarak, bu yıl Türkiye de yer alıyor.

Raporda, telekomünikasyon sektörüne yapılan yatırımların yüksekliğinin bu alandaki düzenlemelerin etkinliği ile doğrudan bağlantılı olduğu ifade ediliyor. Düzenlemelerin ve düzenleyici otoritelerin etkinliğinin iyi olduğu ülkelerde yatırım seviyelerinin daha yüksek olduğu görülüyor.

Örneğin, düzenlemelerin etkinliği konusunda sıralamalarda en üstte yer alan İngiltere’de, alt sıralarda yer alan Polonya’ya göre beş kat daha fazla yatırım yapıldığı görülüyor. Telkoder bu durumu şöyle açıklıyor:

Bu durum bize, Türkiye’deki yatırımların artması için düzenlemelerinin daha etkin ve rekabeti destekleyici olması gerektiği konusunda yol gösteriyor.

Yapılan çalışmalardan elde edilen genel değerlendirme sonuçlarına göre İngiltere, Hollanda, Norveç, Danimarka ve Fransa’nın kurumsal düzenlemeler, ulusal düzenleyici otoritelerin etkinliği, erişim, fiyat, rekabetçi pazar paylaşımı ve perakende ücretler konusunda en iyi performans gösteren ülkeler olduğu belirtiliyor. Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Türkiye ise aynı listenin son sıralarında yer alıyor.

Çalışmada ulusal düzenleyici kuruluşların kurumsal yapısı, etkinliği ve kurumsal çerçeve ile sektördeki düzenlemelerin etkinliğinin birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğu da vurgulanıyor.

Düzenleyici otoritelerin kurumsal yapısı ve etkinliği konusunda İngiltere, Danimarka ve Fransa en üst sıralarda; Almanya, Polonya ve Belçika ise sonlarda yer alıyor. Türkiye’ye ise sıralamanın ortalarında yer veriliyor.

ECTA Raporu’nda yer alan ve çeşitli açılardan yapılan değerlendirmelerin ayrıntıları şöyle sıralanıyor :

Raporda, düzenleyici kuruluşlara, mevcut altyapılardan yeni işletmecilerin yararlanmasını sağlayan “Yerel Ağın Paylaşıma Açılması – YAPA” konusunda gerekli düzenlemeleri yapmakta gecikmemesi konusunda önerilerde de bulunuluyor.
Ayrıca düzenleyici otoritelerin, piyasaya giriş engelleri ve etkin piyasa gücüne sahip olan işletmeciler konusunda dikkatli olması gerektiği, yerleşik işletmecilerin yeni işletmecilerin piyasaya girmesini tarifeleri yoluyla engellemesine yol açan fiyat sıkıştırmasının tespiti, bu konuda gerekli önlemlerin alınarak hizmet rekabeti ile birlikte altyapı rekabetinin de geliştirilmesi ve altyapı-hizmet ayrımı konusunda etkin rol oynaması gerektiği de vurgulanıyor.

ECTA’nın hazırlamış olduğu çalışma, 2008 yılında Türkiye’nin, telekomünikasyon sektörü düzenlemelerinde diğer yıllara göre olumlu gelişmeler yaşanmasına rağmen, daha etkin olması gerektiği vurguluyor. Telkoder yetkilileri rapor konusunda şunları belirtiyorlar :

Geçtiğimiz 2008 yılında sektörde yaşanan gelişmelerin Avrupa Birliği mevzuatı kapsamında önemli bir adım olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Ancak, Türkiye’de yatırımların artması ve AB ülkelerini yakalayabilmesi için daha hızlı ve kararlı adımlar atılması gerekiyor.

Raporda yer alan bu yılın sonuçlarını bir başlangıç kabul ederek, etkin rekabetin tesisi konusunda gerekli olan etkin düzenlemelerin hayata geçirilebilmesi için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Türkiye için 2009 yılı düzenlemelerin yapılarak eksikliklerin giderilmesi, rekabetin geliştirilmesi, yatırım ve istihdamı arttırarak yaşamakta olduğumuz global mali krizin etkilerini en aza indirebileceğimiz bir fırsat olabilir.