Turkcell : “Sabitte Rekabetin Olmaması Tüketicileri Olumsuz Etkiliyor”

Telkoder tarafından gerçekleştirilen 3’ncü Telekomünikasyon Zirvesi’nin ikinci gününde, sabit telefon hizmetlerindeki rekabet konusu ağırlıklı konuşuldu. Telekom gazetecileriyle bir araya gelen Turkcell yetkilileri, mobil iletişimde ara bağlantı ücretlerinin AB ortalamasının yüzde 70 altında olduğuna dikkati çekerek, benzer bir uygulamanın neden sabit tarafta gerçekleştirilmediğini sordular.

Telkoder’in, Sapanca’da gerçekleştirdiği 3’ncü Telekomünikasyon Zirvesi’nin ikinci gününde, telekom gazetecileriyle bir araya gelen Turkcell yöneticileri, güncel konular üzerindeki değerlendirmelerini paylaştılar. Kahvaltı sonrasında gerçekleştirilen buluşmaya, Turkcell Kurumsal Strateji ve Regülasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr.Tayfun Çataltepe, Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener ve Turkcell Regülasyon Stratejileri Bölüm Başkanı Ramazan Tezcan katıldı.

Zirvede, öne çıkan ara bağlantı konusunda adil bir rekabet ortamı oluşturulmasını istediklerini belirten Dr.Tayfun Çataltepe, Turkcell’den daha ucuz tarifenin AB sınırları içerisinde sadece Güney Kıbrıs’ta geçerli olduğunu söyledi. Ara bağlantı trafiğinin, toplam trafiğin yüzde 6’sını oluşturduğunu anlatan Çataltepe, bunun büyük bir oran olmadığını ve fiyatlarda, sunulan tarifelere bağlı olarak göreli bir düşüşün görüldüğünü söyledi.

“Türk vatandaşlarının alım gücü AB ortalamasının yüzde 70 altında mı?” diye soran Çataltepe; “Olabilir. Altındaysa doğru bir şey yapıyoruz. Peki sabitte niye farklı yapıyoruz?” dedi. Ara bağlantı ücretini Telekomünikasyon Kurumu’nun belirlediğine dikkati çeken Çataltepe, bundan farklı bir şeyin uygulanamayacağını söyledi.

Sabit tarafta ara bağlantı ücretinin düşürülememesinin nedenini soran gazetecilere Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener, bir önceki gün dağıtılan ve Telkoder tarafından kaleme alınan basın bültenini referans göstererek cevap verdi.

Bahse konu olan bültenin son bölümünde; “Artık, daha fazla serbestleşme için açık siyasi destek bekliyoruz. Çünkü, hiç bir ülkede serbestleşme, açık ve sürekli siyasi destek olmadan gerçekleşmiyor.” ifadesinin yer alması dikkati çekiyor.

Açık rekabetin olduğu bir pazarda büyümenin olacağını ve dolayısıyla operatörlerin kazanacağını belirten Çataltepe, bunun müşterilere fayda olarak geri döneceğini söyledi. Pazarda, 2004 yılından beri yaşanan gelişmeleri özetleyen Çataltepe, Turkcell’in kazandığı abone sayısında zamanla azalma olduğunu ve ARPU’da ciddi bir gerilemenin yaşandığını, sabitte ise Türk Telekom’un abone sayısında azalma ve pazarda küçülme görüldüğünü, buna karşılık ARPU’da bir artışın görüldüğünü söyledi.

Sabit telefonda, ARPU artışının sabit ücrette meydana gelen artıştan kaynaklandığını belirten Çataltepe, bu artışı gerçekleştirebilmesi için Türk Telekom’un, düzenleyici kurumdan izin alma zorunluluğu bulunduğuna dikkati çekti.

Mobil tarafta, rekabete paralel olarak pazarın bir gelişme gösterdiğini ifade eden Ekrem Yener, buna karşılık sabit tarafta rekabetin olmamasının tüketicileri olumsuz etkilediğini söyledi. Pazarın, büyütülmesinin önemli bir konu olduğunu belirten Yener, sektör kuruluşlarıyla birlikte nerelere odaklanılması gerektiğine çalıştıklarını ifade etti.

Mobil geniş bantın piyasaya sunulmasının, pazarın gelişimini ivmeleyeceğini belirten Tayfun Çataltepe, burada tüketicilere sağlanacak katma değerli servislerin önemli olduğunu söyledi. Bir soru üzerine, üçüncü nesil hizmetlerin, imzalandıktan 3 ay sonra başlayacağını anlatan Tayfun Çataltepe, hizmetler çerçevesinde ödenecek ücretlerin her hangi bir değişiklik arz etmeyeceğini ifade etti.

Turkcell’in, hafta başında data fiyatlarında yüzde 73’e varan indirim yaptığını hatırlatan Çataltepe, kullanıcılarla yeni bir akit yapılmasının düşünülmediğini söyledi. Turkcell’in, mevcut abonelik sözleşmesinin 3G’yi desteklediğini belirten Çataltepe, müşterinin kullanmadığı her hangi bir katmadeğerli servisi seçmesi durumunda ek bir işlem yapılmasının gerekeceğini söyledi.