Türkiye, internet hızı ve kullanım fiyatlarında Ekonomik İşbirliği Kalkınma Teşkilatı (OECD) ülkeleri içerisinde sınıfta kaldı. ABD Federal İletişim Komisyonu’nun Harvard Üniversitesi’ne hazırlattığı rapora göre, Türkiye’deki internet erişim hizmeti diğer ülkelere göre oldukça pahalı kaldı. İnternet hızı ise yine 30 OECD ülkesi içinde yetersiz olarak tespit edildi. Mobil iletişimde yakaladığı kullanım oranını internette yakalayamayan Türkiye, bu alanda da kötü not aldı. Bu durum Avrupa Birliği’nin (AB) son ilerleme raporunda da eleştiri konusu oldu.
Harvard Üniversitesi’ne bağlı Berkman Merkezi tarafından hazırlanan araştırmaya yönelik taslak rapor geçen hafta kamuoyu görüşü alınmak üzere yayımlandı. Raporda, 30 OECD ülkesi arasında araştırma yapılarak, ülkelerin kamu politikalarının kıyaslamasına gidildi. Ülkelerdeki baskın servis sağlayıcıların sunduğu en yüksek hız analizi de yapıldı. Türkiye’de kullanıcılara sunulan internet hızı diğer ülkelere göre oldukça yetersiz kaldı ve hızın kalitesi açısından sondan ikinci oldu. Üstelik Türkiye orta hızdaki internetin en pahalı kullanıldığı ülke oldu. Türkiye’deki kullanıcıların çoğunluğu ise orta hızda internet kullanıyor. Raporda, bazı ülkelerdeki servis sağlayıcıların hâlâ kota uygulamasına gittiği eleştirilerek, belirli bir kullanım oranını geçtikten sonra servis sağlayıcıların ek ücret aldığı belirtildi. Türkiye de kota uygulamasına giden ülkelerden biri olarak belirtildi ve bu eleştiriden de nasibini almış oldu.
Kamu hizmetinde sonuncu
Raporda, kamu kesiminin sunduğu ücretsiz internet erişimi hizmeti de inceleme konusu yapıldı. Türkiye bu alanda da kötü bir durum sergiledi ve kamunun internet hizmetini en az sunduğu ülke oldu. Bu alanda İsveç ve İsviçre ön plana çıktı. Raporun genelinde Türkiye’deki değerler Meksika ile paralellik gösterirken, internet kullanımının en uygun şartlarda ve en fazla olduğu ülkeler ise Kuzey ülkeleri. Yapılan genel değerlendirmeye göre, Türkiye 30 ülke içinde fiyat ve hız sıralamasında 29’uncu, kullanım oranında ise 30’uncu yani son sırada yer aldı. Türkiye’nin internet hizmetine yönelik bu eleştirilerin benzerleri ise AB 2009 İlerleme Raporu’nda yer aldı. İlerleme Raporu’nda genişbant yani internet kullanımında ve sabit telefon hizmetinde alternatif operatörlerin çok az olduğu belirtilerek sektördeki rekabet ortamı eleştirildi.