Türksat ve Kablo Tv Şirketleri Arasındaki Sorun Yargıya Taşındı

İSTANBUL – Uzun süredir lisans için beklenen kablolu yayında ‘kaos’ yaşanıyor. Kablolu yayın lisansı alan 4 şirket zor durumda. Şirketler, Türksat’tan para alamamaktan şikayet ederken, Türksat ise ‘Mülkiyet benim’ diyerek, ödeme yapmıyor. Sorun görüşmeler sonunda çözülmeyince Türksat ile şirketler yargı yoluna gitti.

Uzak Mesafe Telefon Hizmeti Lisansı alan şirketlerin Türk Telekom ile yaşadığı sorunun bir benzeri de kablolu yayında ortaya çıktı. Koç-Doğan ortaklığında kurulan Ultra TV, Çukurova Holding’e ait Topaz ve İktisat Bankası’nın fona devrilmesi nedeniyle TMSF bünyesinde bulunan Kablonet ile İnteraktif şirketleri kablolu yayın için Nisan 2006’da Telekomünikasyon Kurumu’ndan lisans aldı. Lisans alımının ardından Türksat, kablolu yayınların başladığı 1997 yılından itibaren sözleşme gereği gerçekleştirdiği ödemeleri, şirketlerin lisans almalarını gerekçe göstererek yapmayacağını ve bugüne kadar yaptığı altyapı yatırımları için para ödemeyeceğini bildirdi. Açıklama üzerine kabloda iki şirketin lisansını elinde bulunduran TMSF ile Türksat mahkemelik oldu. Ultra TV ve Topaz da Türksat aleyhine dava açtı. Türksat da karşı atağa geçerek hem TMSF’ye hem de özel kablo şirketleriyle ilgili olarak mahkemeye gitti. Şirketler 1997 yılında Telekom’la yaptıkları sözleşme gereği kablolu yayın altyapısı kurma ve dağıtım hakkına sahip. Sektörde faaliyet gösteren şirketlerin 1 milyonun üzerinde abonesi bulunuyor.

Türksat, 4 aydır ödeme yapmıyor

Türksat Genel Müdürü Osman Dur’un kablolu yayın işletmecilerinin lisans alması ile geçmişte yapılan sözleşmelerin iptal olduğunu söylemesi ve “Kablolu yayıncılıkta mülkiyet hakkı benim. Bugüne kadar yapılan alt yatırımlarına para vermem” demesi işleri karıştırdı. Sözleşmelerinin devam ettiğini vurgulayan şirket yetkilileri ise altyapı yatırımlarına devam ediyor. Ancak bu kez de Türksat para ödemiyor.

Kablonet: Gücümüz tükeniyor

Kablonet’in 3 ayda Türksat’tan 3 milyon YTL alacağı birikti. Kablonet Genel Müdürü Serdar Aktan, durumun hukukla bağdaşmağını söyleyerek, “10 yıldır yaptığımız 50 milyon dolar yatırımın bedeli bize ödenmiyor. Biz bu kadar yükün altından kalkamayız. Gücümüz tükeniyor” dedi. Aktan, yaşanan gelişmelerin yabancı yatırımcıyı korkuttuğunu da vurguladı.

Kablolu yayın işletmeciliğinin içinden çıkılmaz bir hal aldığını belirten Topaz Genel Müdürü Ömer Karataş da yeni bir kanun çıkarılması gerektiğini söyledi. Karataş, şöyle konuştu:

“Sözleşmemiz devam ediyor. Bu sebeple sektördeki tüm firmaların alt yapı çalışmalarına devam etmesi isteniyor. Ancak hem sektöre paraları ödenmiyor hem de sözleşmenin bitimine 6 ay kala ihaleye çıkıyor. Böyle hukuksuzluk görülmüş şey değil.”

Türksat: Kimseye para ödemem

Diğer yandan DÜNYA’ya konuşan Türksat Genel Müdürü Osman Dur ise “Bize göre hiç bir pürüz yok. Türk Telekom 10 yıl önce gelir paylaşımı esasına göre firmalarla anlaşma yaptı. Telekomla yapılan sözleşmeye göre lisans alırlarsa bu iş biter. Sözleşmenin 25. maddesinde lisans alırlarsa 10 kuruş bedelle tüm yatırımlar devrolur diyor. Kablolu yayın Telekom’dan kanunla bize devredildi. Lisans aldıkları andan itibaren bütün altyapı bize devroldu. Bunu kanun söylüyor. Lisans aldıkları için artık istedikleri yerde kablolu tv hizmeti verebilir. Kendi altyapılarını kurarlar veya Türksat ihaleye çıkarsa ihaleye girebilirler” dedi. Tüm bu sorunların lisans alınmasıyla başladığını belirten Dur, “Lisans alındığı gün gelir paylaşımı esası bitmiştir. Biz kimseye ödeme yapmayız. Kimsenin bizden alacağı yok. Gelir paylaşımı esasına göre sadece taşeronluk hizmeti bedelini öderiz” diye konuştu.

Herkes herkesle mahkemelik

Kablonet, TMSF’nin elinde bulunduğu için iki devlet kurumu arasında yaşanan soğuk savaş mahkemeye taşındı. TMSF, Türksat’ı alacaklarını ödememesi nedeniyle dava ederken Türksat ise Kablonet’in lisans almasını bahane ederek yürütmeyi durdurma kararı çıkarttı. Bunun üzerine TMSF, Türksat’ın aldırdığı kararın iptali için tekrar dava açtı. Türksat, Ultra ve Topaz için de yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Ultra ve Topaz da Türksat’a karşı dava açtı. Dur, “TMSF, şirket benimdir dediği için kendisine ait olmayan bir alt yapıya el koydurmuştur. Kanunla bize devredilen altyapının bize ait olduğunu söylüyoruz. Mahkemenin vereceği karara göre sorun çözülecektir. TMSF olması bizi bağlamıyor. Lisans alan şirketler, altyapı çalışmalarını bize devrederler. Bunu ben söylemiyorum sözleşme söylüyor. Kimse Türksat’ın altyapısını alamaz” diye konuştu.

Türksat tekel olacak iddiası

Öte yandan Türksat ile yaşanan sorunun şirketin kabloda tek başına hakim olma isteğinden kaynaklandığı ileri sürülüyor. İddialara yanıt veren Dur, tekel olmak gibi bir iddialarının olmadığını, amaçlarının altyapı çalışmalarını tamamlayarak, dijital yayına geçmek olduğunu iletti. Yıllardır kablolu yayıncılığın atıl bırakıldığını söyleyen Dur, “Kablolu yayın altyapısı devletindir. Yıllardır yaşanan çekişme nedeniyle yapılması gereken yatırımlar yapılmadı. Vatandaş kablolu yayının ne hizmetinden ne de kalitesinden memnun. Biz bu sorunu çözeceğiz. Böylece vatandaşlar kablolu yayının keyfini çıkaracak” dedi.

TMSF: Borçların tahsili olanaksız hale geldi

Türksat’ın Kablonet ve İnteraktif hakkında, 24 Nisan 2006 tarihinde ruhsat almalarından itibaren yapmış olduğu işlemlerin haksız ve hukuka aykırı olduğunu ifade eden TMSF yetkilileri, konuyla ilgili olarak hukuki sürecin devam ettiğini hatırlattı. Yetkililer, şebeke mülkiyetinin kime ait olduğu konusu ile ilgili dava devam ederken, Türksat tarafından Kablo TV hizmetleri ile ilgili olarak ihale ilanı verilmesini ise fon iştirak şirketlerinin ticari hayatını bitirecek nitelikte bir girişim olarak değerlindirdi.

Ayrıca İktisat Bankası eski hakim ortağı Erol Aksoy Grubu ile TMSF arasında 9 Mayıs 2006 tarihinde bir borç tasfiye protokolü imzalandığın kaydreden TMSF yetkilileri, Türksat’ın tavrının amme alacaklarının tahsilatını olanaksız kılacağını ve bundan dolayı kamu zararına neden olacağını kaydettiler.

Sektörde hizmet veren şirketler

Şirket Sahibi Abone sayısı

Kablo Net-İnteraktif TSMF 463 bin

Ultra TV Koç-Doğan 213 bin

Aktif Türksat 264 bin

Topaz Çukurova 71 bin

Kablo Tek Tekfen –