ANTALYA – Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de mobil telefon abone sayısının bugünlerde 50 milyonu, geniş bant hızlı internet erişiminde ise 2.5 milyonu aştığını söyledi.
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Tam Yetkili Temsilciler Konferansı, Antalya’nın Kemer ilçesindeki Sungate Port Royal Otel’de başladı. Toplantının açılışında konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin günümüzde, geçmişte olduğundan daha farklı ölçüde yaşamı kolaylaştırdığını kaydetti.
Bakan Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin farklı anlayışları işbirliğine dönüştürdüğünü, insanların ve ülkelerin birbirini daha yakından tanımalarına, yakınlaşmalarına ve itilaflarını sona erdirmelerine fırsat sağladığını kaydederek, ülkeler ve bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını gidermeye araç olduğunu dile getirdi.
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin “Sosyal ve iktisadi hayata doğrudan etki eden, her derde deva bir ilaç” gibi algılanması gerektiğini vurgulayan Bakan Yıldırım, “Her ilaç gibi bu teknolojilerin de kötü niyetli ve yanlış kullanımının önlenmesi için üretim standartlarının, kullanım şartlarının doğru belirlenmesi zorunludur. Bu anlamda Uluslararası Telekomünikasyon Birliği gibi organizasyona çok iş düşmektedir” dedi.
Bakan Yıldırım, Türkiye’nin coğrafi şartlarından kaynaklı zorluklara rağmen her vatandaşın haberleşme hizmetinden eşit ve fazla yararlanmasının önceliklerinin arasında olduğunu vurguladı. Bu amaçla yeni teknolojilerin araştırıldığını belirten Yıldırım, uygun olanların kullanıldığını, geleceğe dönük yeni projelerin geliştirildiğini bildirdi.
GSM abonesi 50 milyonu aştı
Yıldırım, bugün Türkiye’de sabit telefon abone sayısının yaklaşık 19 milyon olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Sabit telefonda hane başına penetrasyon oranının yüzde 100 olduğunu ifade etmek isterim. Ayrıca mobil telefon abone sayısı bugünlerde 50 milyonu aşmıştır. Bu da nüfusa göre, yüzde 70 bir penetrasyon oranına karşılık gelmektedir. Özellikle hükümetimiz döneminde, son üç yılda mobil telefon hizmetlerinde iki katına varan bir artış olduğunu ifade etmek istiyorum. Son üç yılda ülkemizde geniş bant hızlı internet erişimine de göz attığımızda, bugün itibariyle abone sayısı 2.5 milyonu aşmış bulunmakta, bir başka deyişle 16 milyon vatandaşımız internet kullanabilir hale gelmiş bulunmaktadır. Bir anlamda nüfusun yüzde 22 penetrasyon oranına tekabül eden internet kullanım oranı, önümüzdeki 2010 yılına kadar hükümetimizin koyduğu hedefle yüzde 60’lara çıkacaktır.”
Bakan Yıldırım, Türkiye’de telekomünikasyon sektöründe bir kaç yıl önce ses ve altyapı tekelinin tamamıyla kaldırıldığını vurguladı.
Yıldırım, halen uzak mesafede telefon sabit ve mobil hizmetleri veren işletmeciler, internet sağlayıcılar ve uydu platform işletmecileri, kablo platform işletmecileri olmak üzere, toplam 228 işletmenin faaliyet göstermekte olduğunu bildirdi.
İletişimin her yerden, her zaman, her şart altında sağlanmasının küreselleşmenin doğal bir sonucu olduğunu belirten Yıldırım, “Artık bireyler bilgi ve iletişimin verdiği imkanlarla devletin hizmet standartlarını, yönetim anlayışını kolayca sorgulayabilir hale gelmiştir. Daha az maliyetli, kolay ölçülebilen kamu hizmetlerini bugün vatandaşlar düne göre daha fazla talep etmektedir” diye konuştu.
Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu da geleneksel yönetim anlayışının ve kurumsal bürokratik yapının yaşanan değişime ayak uydurması zorunluluğunu gündeme getirmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki yenilikler, ekonomik ve sosyal yaşamın her alanında artık daha fazla etkili olmaya başlamıştır. Kamu yönetiminden, bireylerin yaşamından toplum yapısına kadar birçok değişiklikler yaşanmaktadır. Bir başka ifadeyle artık bilgi iletişim teknolojileri sayesinde klasik toplumdan bilgi toplumuna geçiş süreci süratle devam etmektedir. Uygulamalarımıza geri dönüşüm sağlayan diğer bir husus da internetin kullanılmasıdır. İnternet artık insanlığın dünyasını küçültmekte, günlük hayatını kolaylaştırmakta ve çeşitli uygulamalara ilişkin değerlendirmeleri ve önerileri anında görmemizi sağlamaktadır.”
e-devlet – e-yönetişim
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’de e-devlet projesinin, yönetimde bilişim teknolojilerinin stratejik kullanımı sayesinde, bilgi toplumunun ihtiyacına cevap verecek, vatandaşı ve kurumları elektronik ortamda buluşturacak, verimliliği ve şeffaflığı sağlayacak bir kapsam içerdiğini de vurguladı.
Kamu yöneticileri olarak e-devlet hizmetlerini verirken bunun bir ileri adımı olan e-yönetişim olgusuna da odaklanmak gerektiğini belirten Bakan Yıldırım, e-yönetişim sisteminin, sorumluluğu, yöneten ve yönetilen arasında daha eşit dağıtılmasını ve tarafların yönetime daha fazla katılımını sağlayacağını kaydetti.
Yıldırım, bilgi iletişim teknolojilerinin kullanımının sadece kamu hizmetlerinin daha hızlı verimli yöntemlerle vatandaşa aktarılmasını mümkün kılmayacağını, aynı zamanda kamunun kendi içinde işleyiş sürecinin de yeniden tasarlanmasına yönelik bir önem arz edeceğini ifade etti.
Bakan Yıldırım, e-devlet ve e-yönetişimin kamu hizmetlerinin kullanıcı ve vatandaş odaklı bir yapıya dönüştürecek yeniden yapılanma modelinin de önemli bir altyapısını teşkil edeceğini bildirdi.
Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
“Hükümet olarak telekomünikasyonda bilgi ve iletişim teknolojilerinde özellikle yeni nesil hizmetlerde yerli fikri mülkiyetin artırılmasını, yerli ve yabancı yatırımların ülkemizde Ar-Ge çalışmaları yapmalarını arzu ediyoruz. Bu anlamda uluslararası kuruluşlara, işletmelere ülkemizde üretim ve araştırma merkezi kurmalarını, yatırım yapmalarını ve bunun için sağlayacağımız desteklerden yararlanmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.”