Ulaştırma Bakanı Yıldırım, “Dinleme, İnsanlıkla Bağdaşan Bir Şey Değil”

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ”Dinleme insanlığın bir sorunu. Etik olmayan, evrensel hukuka uymayan, haberleşme özgürlüğüne aykırı, iğrenç bir şey. Bunu yapmak, insanlıkla bağdaşan bir şey değil. Türkiye’de bu korku yayılmaya çalışılıyor ama vatandaş geçen sene yüzde 24 daha fazla konuşmuş, yüzde 50 daha fazla mesaj göndermiş. Millet inadına konuşuyor. 3-5 tane hak, hukuk tanımayan kendini bilmez için vatandaşın korku yaşamaması lazım” dedi.

Bakan Yıldırım, Güral Sapanca Otel’de düzenlenen 4. Telekomünikasyon Zirvesi’nin kapanışında, Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ile basın toplantısı düzenledi. Sektörde çözülen sorunların sayısının çok olduğunu ifade eden Yıldırım, sektördeki vergilerin yüksekliğini herkesin bildiğini söyledi. Krizin en yoğun olduğu dönemlerde bile internetteki özel iletişim vergisini yüzde 5’e indirdiklerini dile getiren Yıldırım, veri iletiminin ses iletiminden daha hızlı geliştiğine dikkati çekti. Ara bağlantı ücretlerinde yapılan indirimde vatandaşın kazanımının ne olduğuna baktıklarını anlatan Yıldırım, ”BTK, bu konuyla ilgili işletmeci şirketlerle konuşuyor, fikirlerini alıyor. Ayrıca uluslararası uygulamalara ve ülke şartlarına da bakıyor. Para işin içine girince uzlaşma her zaman kolay olmuyor. Orada da düzenleyici kurumun işlevi öne çıkıyor. Maliyet esasına göre bu işler yapılıyor” dedi.

Sabit telefon hizmetlerinde abone sayısında düşüş yaşandığını vurgulayan Yıldırım, ara bağlantı ücretlerinin, mevcudun üzerine çıkartılması gerektiğini belirtti. Yıldırım, ”Vatandaşa yansıyacak diye onu da biz kabul etmedik. Bana ‘sabitte maliyet arttığı için ara bağlantıda indirim olmuyor, artması icap eder’ dediler. ‘O zaman olduğu gibi kalsın’ dedim” diye konuştu. Türkiye’nin bilişimde çok hızlı ilerlediğini, yakın zamanda iletişim trafiğini sürdürmenin zor hale geleceğini anlatan Yıldırım, çok gelişmiş ülkelerde iletişim erişebilirliğinde çok büyük sıkıntılar yaşanabildiğini, bu ülkelerin artan trafiğin hacmini tahmin edemeyerek tıkandıklarını söyledi. Yıldırım, ”Aynı tehlike bizim için de söz konusu. Birlikte çalışıp alt yapıyı geliştireceğiz. İletişim yolları herkese hizmet için yapılan yatırımlardır. Yatırımları akıllıca yapmak önemli. Kırsal kesimde kapsama alanını sağlamaya yönelik alt yapıyı ortak kullanmaya dönük zaruret var. Şirketler birlikte çalışmalı, alt yapı tesisleri birlikte kullanılabilir” diye konuştu.

Yıldırım, bir soru üzerine, geniş bant telsiz erişimi wimax teknolojisinin gündemlerinde olduğunu belirterek, ihalenin gecikmesinin, en uygun modeli seçme çalışmalarından kaynaklandığını söyledi. Yıldırım, ”En uygunu hangisi, onun çalışmaları sürdürülüyor. Çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. İhale bu sene olabilir” dedi. Avrupa ülkelerinde ”dördüncü nesil” mobil haberleşme testlerinin yapıldığının hatırlatılması üzerine Yıldırım, bu konuda bir çalışmalarının olmadığını kaydetti. Binali Yıldırım, sabit telefon işletmecilerinden birinin, ”Bakanlığınızın numaralarını bize taşımak istiyoruz” demesi üzerine, ”Sizden hizmet almak bizim için onurdur, hizmet verecekseniz” dedi.

Bir gazetecinin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ses kaydını hatırlatması üzerine, şunları söyledi: ”Hadi Türkiye’de olsa benim sırtıma yıkabilirsiniz ama olay Türkiye dışında. Dinleme insanlığın bir sorunu. Etik olmayan, evrensel hukuka uymayan, haberleşme özgürlüğüne aykırı, iğrenç bir şey. Bunu yapmak, insanlıkla bağdaşan bir şey değil. Türkiye’de bu korku yayılmaya çalışılıyor ama vatandaş geçen sene yüzde 24 daha fazla konuşmuş, yüzde 50 daha fazla mesaj göndermiş. Millet inadına konuşuyor. 3-5 tane hak, hukuk tanımayan kendini bilmez için vatandaşın korku yaşamaması lazım.” Yıldırım, ”İletişimdeki vergilerle ilgili sorunu çözmek için ne zaman Maliye Bakanı ile bir araya geleceksiniz?” sorusu üzerine, ”Maliye Bakanı ile hep bir aradayız. Artık sadece ses iletimi değil, içerik iletimi de var. Ses iletimi ile içerik iletiminin aynı tarifeden vergilendirilmesi sektörü olumsuz etkiliyor. Bu işin yeniden düzenlenmesi lazım” dedi.