Koç ve Doğan Holding ortaklığında faaliyet gösteren Ultra Kablolu Televizyon ve Telekomünikasyon Sanayi ve Ticaret A.Þ? Genel Müdürü Tanju Erkoç, mülkiyet konusunda Türksat’ın direncinin kırılması gerektiğini ifade ederek, “Türksat’ın hukuken elimde olan birşeyi gaspetmemesi gerekir” dedi.
Kablolu yayıncılıktaki anlaşmazlıkla ilgili açıklama yapan Erkoç, ruhsat alan şirketler olarak mülkiyeti kendilerine ait ve şirket aktiflerine kayıtlı şebekeleri bulunduğunu belirterek, “Temel sorun Türksat’ın ’şebeke size ait değil, benim’ demesinden kaynaklanıyor. Sorunun çözümü için Türksat’ın benim aktifimde görünen şebekenin bana ait olduğunu kabul etmesi lazım” diye konuştu. Tanju Erkoç, Türksat’ın işi yargı sürecine taşıdığını kaydederek, “Türksat, bizim malımızın sahibi olduğunu kabul etmediği takdirde bu iş mahkemede çözülür. Bu, bir kişinin evinize gelip oturma odasının kendisine ait olduğunu iddia etmesi gibi birşey” dedi. Hükümetin konuya el atması gerektiğini ve sorunun yetkili organlar olan Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon Kurumu ve Rekabet Kurulu’nun girişimleriyle çözülebileceğini aktaran Erkoç, Türksat’ın bu süreci iyi yönetemediğini savunarak, şöyle devam etti: “Mülkiyet konusunda Türksat’ın direncinin kırılması lazım. Türksat’ın hukuken elimde olan birşeyi gaspetmemesi gerekir. Türksat’ın, masaya oturup uzlaşma psikolojisi içinde davranması lazım. Anlaşmazlık nedeniyle 2.5 yıl ile 4 yıl arasında sürecek bir dava sürecine girildi. Burada ülke kaybeder, bunun vebali de Türksat’ındır. 2.5-4 yıllık yargı sürecinde çok hızlı gelişen teknolojiyi yakından izlemek zorlaşır.”
VERGİ KAYBI OLUR:
Erkoç, sürecin böyle gitmesi halinde müşterilerin memnuniyetsizliğinin de etkisiyle cironun düşeceğini söyledi. Erkoç, “Bu nedenle devletin ciddi bir vergi kaybı olur. Biz Türksat’a, ’siz bizim hakkımız olan mülkiyeti sahiplenene kadar bu sektörün önünü açacak uzlaşmacı tavrı sürdürün, sektör genişlesin, oluşacak ciro ve kardan devlet vergi alsın’ diyoruz” şeklinde konuştu. Sektör olarak GSM operatörlerine, Türk Telekom, Dijitürk ve internet servis sağlayıcılarına alternatif oluşturduklarına işaret eden Erkoç, “Sektörü körelttiğiniz zaman bütün bunların ekmeğine yağ sürüyor ve serbestleşmenin önüne geçmiş oluyorsunuz. Bir yandan serbestleşme nutukları atacaksınız, diğer tarafdan kamulaştırma yapacaksınız” dedi. Erkoç, Ultra olarak dava süreci sonunda mülkiyet hakkını alacaklarını savundu.