Üst Kurul, Özel Şirketleri Haklı Buldu: ‘Telekom İndirim Yapacak’

Serbestleşmenin ardından haberleşme pazarına giren özel şirketler, yüksek ara bağlantı ücreti sebebiyle zor durumda kaldı. Telekomünikasyon Kurumu, firmaların talebi üzerine Türk Telekom’un ücretleri düşürmesini kararlaştırdı. Belirlenen fiyatlara uymaması halinde Telekom’a ceza verilecek.

Telekomünikasyon Kurumu, özel telekom şirketlerinin krizden kurtulması için acil önlem paketi hazırladı. 44 özel telekom firmasının vatandaşa ulaşma noktasında yetersiz kalmasını dikkate alan kurum, Telekom’un uyguladığı yüksek ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesini öncelikleri arasına aldı. Üst kurulun daha önce belirlediği; ancak Türk Telekom’un uymadığı tarifelere göre özel telekomcular alan içi 20 bin lira, alan dışı ise 37 bin lira ödeyecek. Telekom’a bir de yazılı ihtar gönderen kurum, belirlenen ücretlerin üzerine çıkılması durumunda ceza uygulayacak. Türk Telekom’un yüksek ara bağlantı ücretleri sebebiyle pazardan umduğunu bulamayan özel şirketler, Telekomünikasyon Kurumu’yla yapılan toplantıdan umutlu ayrıldı. Sektör için ‘ya tamam ya devam’ niteliği taşıyan görüşmelerden firmaları sevindiren kararlar çıktı. Telekom’un yönetiminde değişiklik yapılmadan önce kararların uygulanmaya geçmesini isteyen üst kurul, sektörü ayağa kaldıracak çözüm paketi hazırladı.

Uzak mesafe telefon hizmeti yapmaya çalışan şirketlerin vatandaşa ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan öneriler arasında ara bağlantı ücretlerinde indirim ile A ve B lisanslarının verilmesi öncelikler arasında yer alıyor. Telekom’un firmalardan istediği 57 bin 100 liralık alan dışı tarife 37 bin liraya, 41 bin 100 lira olan alan içi tarife ise 20 bin liraya çekildi. Uzun süredir bekletilen A ve B tipi lisanslar ise kısa zamanda şirketlere verilecek. Bu iki önlemin alınması bile 500 milyon dolarlık yatırımın yapıldığı sektörü hareketlendirdi. 4 saat süren görüşmelerde yaşananları Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği Başkanı Yusuf Ata Arıak Zaman’a anlattı. Arıak, Telekomünikasyon Kurumu’ndan Başkan Tayfun Acarer ile birlikte 19 kişilik grubun katıldığı toplantıdan istediklerini alarak ayrıldıklarını söyledi. Özellikle yüksek ara bağlantı ücretlerinin indirilmesiyle sektörün yeniden canlanacağını belirten Arıak, kararların yeterli hızda hayata geçirilmesinin de hayati önem taşıdığını ifade etti. Sorunların çözümü halinde firmaların zarar etmekten kurtulacağını vurgulayan Arıak, vatandaşın da serbestleşen iletişim sektöründen nasibini yüzde 50 ucuz konuşarak alacağını sözlerine ekledi.

Telekomünikasyon sektöründe özel şirketlerin yer almasının tüketiciler için de önemli olduğunu belirten Tüketici Dernekleri Başkanı Engin Başaran, “Tekeller tüketicinin aleyhinedir. Bunlara alternatif kurulması vatandaşın daha ucuz ve daha kaliteli hizmete ulaşmasını sağlayacaktır.” şeklinde konuştu. Başaran, istihdam ve rekabet sağlayan özel telekom firmalarını kurtarma yönünde atılan adımları desteklediklerini ifade etti.