Veri Merkezlerini Teşvik Edecek Kanunun Önemi Büyük

Telkoder: Veri Merkezlerini Teşvik Edecek Kanunun Önemi Büyük

24/10/2022 tarihinde yayınlandı

Dünya artık veri ekonomisi ile gelişimini sürdürüyor ve bu noktada güçlü altyapılara, veri merkezlerine ve bölgeler arası veri köprülerine sahip olan ülkeler daha fazla kalkınıyor. Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) ülkemizde Ulusal Veri Stratejisi’nin oluşturulması noktasında önerilerini geçtiğimiz yıllarda paylaşmıştı ve veri merkezlerine ilişkin raporlarını da düzenli kamuoyuna aktarıyor. Veri ekonomisinden ülkemizin hak ettiği payı alması gerektiğini vurgulayan TELKODER, Veri Merkezlerinin teşvik edilmesi için bugüne kadar BTK, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı gibi konu ile ilgili kuruluşların düzenleme yapmalarını beklediklerini ancak bir sonuç alınamadığını belirtiyor. Diğer yandan, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından hazırlıkları sürdürülen kanun taslağının da sonuca ulaşmadan tam anlaşılmayan bir nedenle gündemden çıktığına dikkat çekiyor. TELKODER, son dönemde artan enerji fiyatlarının ülkemiz veri merkezi sektörü için büyük zorluklar getirdiğine dikkat çekerek, sektördeki işletmecilerin korunması ve desteklenmesi gerektiğini, aksi halde yüksek enerji maliyetleri sebebiyle bir süre sonra işlerini yapamaz hale gelebileceklerini belirtiliyor.

Rusya-Ukrayna Savaşı Avrupa’da enerji krizi kadar veri krizi de yaratabilir

Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında Avrupa’nın Rusya’ya olan sert yaptırımları dikkat çekse de Rusya’nın Avrupa ülkelerini besleyen enerji kaynaklarını kesmesi veya olası farklı kötü senaryolar Avrupa genelinde tartışılmayı sürdürüyor. Buna göre İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkenin mobil haberleşme ağının ve önemli global teknoloji ve telekom şirketlerinin veri merkezlerinin hizmet vermekte sıkıntı yaşayabileceği belirtiliyor. Bu durumun yaşanması haberleşme süreçlerini olumsuz etkileyebileceği gibi aynı zamanda iş ve ekonomi dünyası için de önemli riskler barındırıyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Halil Nadir Teberci: “Ülkemiz ve vatandaşlarımızın geleceği için ulusal bir veri stratejisinin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyoruz. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu politikaların oluşturulması veya var olan politikaların güncellenmesi ve bu politikaların sıkı bir şekilde takibinin yapılması noktasında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi “Veri Merkezi, Bulut Bilişim ve Platform Hizmetleri Sektörlerinin Geliştirilmesine Yönelik Destek ve Tedbirler Hakkında Kanun Taslağı” üzerine değerli çalışmalar yapmış, bizler de sektör adına görüşlerimizi ve önerilerimizi paylaşmıştık. Ülkemizin geleceği adına umutlanmışken anlamlandıramadığımız şekilde kanun hazırlığı çalışmaları sonuca ulaşamadan yarım kaldı. Daha önce de çok net ifade etmiştik… Gelişen teknolojilere hızlı bir refleks göstererek uyum sağlayamadığımızda sadece geç kalmış olmuyoruz, çok geç kalmış oluyoruz. Özellikle dünyadaki gelişmeler her an farklı senaryoları karşımıza çıkarıyor. Rusya-Ukrayna savaşı bütün dengeleri değiştirdi. Gıda, enerji krizi gibi konuları Avrupa dahil herkes konuşur oldu. Avrupa kendi içinde farklı olumsuz senaryoları da tartışıyor. Buna göre bir sonraki kriz haberleşme ve veri krizi olabilir yorumları yapılıyor. Bu noktada Türkiye mevcut konumuyla veri merkezi sektörü ile veri akışının kesintisiz sağlanması adına öne çıkabilir. Gelişmelerden bağımsız olarak veri merkezi sektörü zaten ülkemizin geleceği için büyük önem arz ediyor. Kısacası, küresel veri ve bulut hizmetleri pazarında yerimizi alma hayalimizi gerçekleştirebilmek için devletimizin birçok kurumunun büyük emekleriyle hazırlanan ve bizim de katkılar sunduğumuz çalışmaların tekrar canlandırılarak sektör oyuncularını ve yeni yatırımcıları da teşvik edecek biçimde yürürlüğe girmesini umut ediyoruz.” dedi.

Kanun hazırlığı neyi kapsıyordu?

Bahsi geçen ve 8 maddeden oluşan taslak kanun hazırlığının tanımında; “Türkiye’de veri merkezi, bulut bilişim ve platform hizmetleri sektörlerini geliştirmek ve uluslararası rekabet gücünü artırmak üzere veri merkezi sektörünün desteklenmesi ile Türkiye’deki veri merkezlerinde, bulut bilişim veya platform hizmetleri altyapılarında barındırılan yabancı ülke mevzuatına göre kurulmuş kurumsal müşterilerin kendilerine ait veya üzerinde kontrol yetkisine sahip oldukları veriler de dâhil olmak üzere çeşitli amaçlar ile sistemlerinde yer alan veriler ile yabancı bireysel müşterilerin kendilerine ait verilere erişime yönelik usul ve esasları düzenlemektir” deniyordu.