“YAPA Ve Ortak Yerleşim Kısa Sürede Tamamlanacak”

BTK Tarifeler Daire Başkanı Kuddusi Yazıcı, BTK, TELKODER ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından düzenlenen panelde önemli açıklamalarda bulundu.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) ve İngiltere Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa olarak 2 Aralık tarihinde Ankara Gordion Otel’de düzenlenen “Telekomünikasyon Sektöründe Rekabetin Tesisine Yönelik Yaklaşımlar” konulu seminerde BTK Tarifeler Dairesi Başkanı Kuddusi Yazıcı da bir sunum gerçekleştirdi.

Yazıcı konuşmasında, yapılan yeni düzenlemeler ile referans tekliflerin bağlayıcı hale getirildiğine dikkat çekti ve alternatif işletmecilerin genişbant internet sunabilme yöntemleri olan Al-Sat, Veri Akış Erişimi (VAE) ve Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA)’daki son durum hakkında bilgi verdi. Yazıcı ayrıca, YAPA ve ATM Seviyesinde VAE referans tekliflerinin ve Ortak Yerleşim ile ilgili çalışmaların da kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını belirtti.

TELKODER Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TurkNet Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Çelebiler de BTK’nın ‘Yeni Nesil Şebekeler’ konusu ile ilgili politikalarının netlik kazanmaması sebebiyle işletmecilerin yatırım yapmaktan çekindiklerini belirtti. Çelebiler ayrıca, Türkiye’de YAPA konusunda yaşanan sıkıntıların devam ettiğini ve yatırımın önündeki engellerin başında piyasalarda yeterli rekabet ortamının bulunmamasının geldiğini de sözlerine ekledi. Konuşmasında Geçiş Hakkı ile ilgili sorunlar yaşandığına ve Türk Telekom’un altyapı paylaşımı konusunda işletmecileri zora koştuğuna da değinen Mehmet Çelebiler, bu sebeple yerleşik operatörle ilgili düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de vurguladı ve işletmeciler arasındaki ayrımcılığın ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Regülasyon Derneği Başkanı Gökhan Özer ise, Türkiye’deki telekomünikasyon sektörü hakkında bilgi verdi ve etkin rekabetin tesisi açısından “yatırım merdiveni” ve “Risk Paylaşımı” konusunun önemli olduğuna değindi. Özer konuşmasında, serbestleşme konusunda hız kazanılması için altyapı yatırımlarının önündeki engellerin ortadan kaldırılması gerektiğini de belirtti.

OFCOM Spektrum ve Uluslararası Politikalarından Chris Woolford ise konuşmasında spektrum konusuna değinerek sınırlı bir kaynak olması sebebiyle spektrum yönetiminin ülke ekonomisi açısından önemini vurguladı. Bu kapsamda Woolford, İngiltere’deki spektrum değerinin yaklaşık olarak 40 milyar pound olduğunu da kaydetti.

BT Global Hükümet İlişkileri Direktörü Karen Northey, İngiltere’de 2005 yılından itibaren uygulanmakta olan Altyapı-Hizmet Ayrımı’nın piyasalardaki rekabetçi yapıyı güçlendirdiğini belirterek, söz konusu uygulama gerçekleştirildikten sonra işletmeciler arasında tarafsız bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğini ifade etti.

Northey, perakende pazarında hizmet veren Openreach ile birlikte BT’nin gelirlerinin artarken maliyetlerinin düştüğünü de vurgulamış; bu kapsamda Openreach’in gelirlerinin 1,3 milyar pounda, piyasa değerinin ise 9,6 milyar pounda ulaştığını kaydetti. Konuşmasında İngiltere’deki telekomünikasyon sektöründeki verilere yer veren Karen Northey, YAPA kapsamında 4 milyonun üzerinde yerel ağa ayrıştırılmış hat bulunduğunu ve İngiltere’de tüketicilerin yaklaşık % 70’inin genişbant hizmetlerinde 4 veya daha fazla şebeke sunucusundan hizmet alma şanslarının olduğunu da sözlerine ekledi. Altyapı-Hizmet Ayrımı konusunda doğru bilinen yanlışlara da değinen Northey, İngiltere’nin deneyimlerinden yola çıkarak Altyapı-Hizmet Ayrımı’nın sanıldığının aksine yatırımı teşvik eden bir uygulama olduğunun ve yerleşik operatörün hisselerinde düşüşe sebep olmadığının da altını çizdi.

15 Aralik 2008 , Pazartesi