Yerli Rakipleri Messenger’ı Köşeye Sıkıştırdı

Türkiye’de Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri tebliğine eklenecek bir madde ile internet telefonuna izin verilecek. Böylece 2 milyon kişinin kullandığı PC’den PC’ye sınırsız internet telefonu görüşmesinde ‘Türk şirketine yasak, yabancıya serbest’ durumu sona erecek.
Telekomünikasyon Kurumu’nun (TK) kurul onayı bekleyen Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (UMTH) tebliğine eklenecek bir madde ile Türkiye’de ilk defa internet telefonuna izin verilecek. Böylece uzak mesafe telefon lisansına sahip şirketler, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon kişinin kullandığı popüler internet telefonu programları MSN Messenger ve Skype’a rakip olabilecek. Borusan Telekom tebliği beklemeden ilk ürününü geçen hafta çıkardı. Borusan’ın ADSL internete sahip iki abonesi, 9 YTL sabit ücret ödedikten sonra sınırsız konuşabilecek. Ancak iki kullanıcının farklı şehirlerde bulunmaları gerekiyor. Çünkü TK şu anda alternatif operatörlerin şehiriçi arama yaptırmasına izin vermiyor. İnternet telefonuna özel numara tahsis edilmesiyle şehiriçi aramalar da mümkün olacak. TK’nın internet telefonuna sadece çevrim içi aramalarda izin vermesi bekleniyor. Yani Borusan Telekom abonesi, örneğin bir Koç.Net abonesi ile şimdilik sınırsız konuşamayacak.

Doğan Telekom haziranda başlıyor
A tipi uzak mesafe telefon hizmetleri lisansına sahip Doğan Telekom da haziran ayında bu hizmeti vermeyi planlıyor. Doğan Telekom Genel Müdürü Cem Erkun, bu hizmeti “sabit ücret” almadan da verebileceklerini söyledi. Aynı şekilde Koç.Net ve Tellcom da uzun süredir hazırlık yapıyor. Şirketler için TK’nın yeni tebliği, internet telefonunda bir “başlama vuruşu” olacak. MSN Messenger, Skype ve Google Talk gibi internet telefonu programları Türkiye’de de çok popüler. Kişisel bilgisayara yüklenecek bir yazılımla diğer bir kullanıcıya bağlanmak ve bedava konuşmak mümkün. Özel telekom şirketleri şimdilik herhangi bir lisansa tabi olmayan bu programların da lisans altına alınmasını istiyor.

‘Messenger da lisans alsın’
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, “Bu yazılımlar üzerinden konuşmak yasaklansın istemiyoruz. Biz ‘onlar veriyor, biz de verelim’ diyoruz. Bunu lisans almış işletmecilerin de serbestçe yapabilmesini istiyoruz” dedi. İnternet telefonu programlarını yasaklamak zor bir meydan okuma. Teknik olarak bu programlara ulaşan bilgisayar kimlik numaraları (IP) tespit edilip bloke koyulabilir ya da ses kalitesi bozulabilir. Ancak korsan aramalar her zaman mümkün. Uğurlu, “Bunu yasal hale getirmek lazım. Telekomünikasyon Kurumu’nun bu şirketlere ‘gel lisans al, bu işi devam ettir’ demesini bekliyoruz” dedi. MSN Orta Doğu ve Afrika Bölge Müdürü Ebru Çapa ise Türkiye’de uzak mesafe telefon lisansı alma konusunda bir girişimleri olmadığını söyledi. Çapa, MSN’in Türkiye’de 12.8 milyon kullanıcıya ulaştığını belirtti.

‘Dialer’lı telefon ile uzak mesafe aramalar kolaylaştı
Doğan Telekom, şehirlerarası ve milletlerarası aramaları kolaylaştıracak yeni bir telefon piyasaya sürdü. Normalde abonelerin arayacakları numarayı çevirmeden önce, satın aldıkları arama kartındaki 10 haneli numarayı kodlamaları gerekiyor. Telekom şirketleri de kodlamayı kendiliğinden yapan ve telefon cihazına takılan “dialer” adlı cihazlar satmaya başladı. Doğan Telekom’un yeni telefonu Nalophone ise kendi içinde bir “dialer”a sahip ilk model. Nalophone klasik telefon hatlarıyla çalışıyor. Doğan Telekom, ADSL tarafında ise haziran ayında tanıtım yapmayı planlıyor. Genel Müdür Cem Erkun, “Şu anda sistemlerimiz hazır, çalışıyor durumda. Saha testlerini yapıyoruz” diyor.