Yıldırım: Telekom Sektöründe Bırının Dedıgı Öbürünü Tutmuyor

Türk Telekom ihalesinin ardından bir basın toplantısı düzenleyen telekomünikasyon dernekleri, sektördeki altyapı tekeline karşı altyapı rekabeti istedi.
-Ulastirma Bakani Binali Yildirim, 3G ve WiMAX teknolojileri için gereken frekans lisanslari konusunda çalismalarin sürdügünü belirterek, ‘Telekom sektöründe konusulanlari dinlediginizde kafayi yersiniz. Birinin dedigi öbürünü tutmuyor. Hangi teknolojinin vatandasa ne kadar faydasi var, ülkeye maliyeti ne olur, bunlari tartmadan düzenleme yapmak olmaz’ dedi.
-Yildirim, 20 OECD ülkesinde bilgi ve iletisim teknolojileri için yapilan AR-GE harcamalarinin toplam AR-GE harcamalarinin dörtte biri oldugunu vurgulayarak, ‘Türkiye’nin AR-GE konusundaki durumu iyi degil. Iki yil öncesine kadar bütçede buna iliskin bir fasil bile yoktu. 2006 bütçesinde AR-GE için 650 milyon YTL ayrildi ama bu rakam da yetersiz’ diye konustu. ISTANBUL(ANKA)- Ulastirma Bakani Binali Yildirim, 3G ve WiMAX iletisim sistemleri konusunda GSM isletmelerinin frekans sikintisi yasadigini bildiklerini, yakin zamanda öncelik 3G’de olmak üzere, 2007 yilinda frekans lisansi tahsisine baslayacaklarini söyledi.

Yildirim, yeni bir teknolojiyi hizmete sunmadan önce, vatandaslara ne faydalar getirecegini ve ülkeye maliyetinin ne olacagini iyi hesaplamak gerektigini ifade ederek, ‘Telekom sektöründe konusulanlari dinlediginizde kafayi yersiniz. Birinin dedigi öbürünü tutmuyor. Hesabimizi iyi yapmadan karar vermek olmaz’ dedi.
Telekominikasyon Kurumu ve Telekom Dünyasi Dergisi’nin düzenledigi ‘Genisbant Telsiz Erisim Hizmetlerinin Yetkilendirilmesi ve Teknolojik Gelismeler’ seminerine Ulastirma Bakani Binali Yildirim, Telekominikasyon Kurumu Baskani Tayfun Acarer, Türk Telekom Yönetim Kurulu Baskani Paul Doany, KKTC ve Azerbaycan Ulastirma Bakanlari ve sektör temsilcileri katildi.
Yildirim, seminerin açilisinda yaptigi konusmada, bilgi ve iletisim teknolojilerinin büyük bir hizla gelistigine dikkat çekerek, genisbant erisimi konusunda Türkiye’de yapilan çalismalarin önemine degindi.

‘ABONELE SAYISI TÜRKIYE NÜFUSUNA ULASACAK’
Türkiye’de 20 milyon sabit telefon abonesi oldugunu, buna karsilik 50 milyon GSM abonesi bulundugunu hatirlatan Yildirim, birkaç yil içinde GSM abonelerinin Türkiye nüfusuna ulasmasina sasirmamak gerektigini belirtti.
Türkiye’nin teknoloji üretenler için iyi bir müsteri olmaktan öte, katma deger olusturacak teknolojik ürünleri üreten ve pazarlayan bir ülke konumuna ulasmasi gerektigini kaydeden Yildirim, ‘Biz bu konuda çikardigimiz yeni yasalar ve tesviklerle girisimcilerimize her türlü destegi veriyoruz ve vermeyi sürdürecegiz’ dedi.

‘3G VE WiMAX’TA FREKANS SIKINTISI 2007’DE ÇÖZÜLECEK’
Yildirim, özellikle mobil isletmecilerin frekans sikintisi yasadigini dile getirirken, 2007 yili içinde hem 3G hem de WiMAX için beklenen frekans lisanslarinin tashih edileceginin altini çizdi. Frekans lisansi konusunda önceligin 3G’de oldugunu bildiren Yildirim, 3G için test çalismalarina baslandigini, 18 firmanin da WiMAX için test yaptigini belirtti.
Yildirim, amaçlarinin Türkiye’yi ‘bilisim toplumu’ haline getirmek oldugunu ve bu hedefe ulasmak için kamu kuruluslari ve özel sektörün isbirligi içinde çalismasinin önemini vurguladi.

‘BÜTÇEDE AR-GE’YE ILISKIN HIÇBIR SEY YOKTU’
Yildirim, 20 OECD ülkesinde bilgi ve iletisim teknolojileri için yapilan AR-GE harcamalarinin toplam AR-GE harcamalarinin dörtte biri olduguna dikkat çekerek, Türkiye’nin AR-GE konusunda gelismis ülkelerin çok gerisinde kaldigini söyledi.
Irlanda, Finlandiye ve Güney Kore’de bu oranin yüzde 50, ABD’de yüzde 42 ve Japonya’da yüzde 33 oldugunu belirten Yildirim, ‘Biz de ise iki yil öncesine kadar bütçede böyle bir fasil bile yoktu. 2006 bütçesinde 690 milyon YTL olarak belirledigimiz AR-GE harcamalari ise önemli ama eksik bir adim’ dedi.

‘KALICI OLURSANIZ, BASIMIZIN ÜSTÜNDE YERINIZ VAR’
Türkiye’deki telekominikasyon sektöründe faaliyet gösteren büyük firmalara seslenen Yildirim, ‘Türkiye’deki AR-GE çalismalariniza hiz verin, Katma degerli ürünlerinizi artirin. Misafir degil, kalici olun, o zaman basimizin üstünde yeriniz var’ diye konustu.
Konusmanin ardindan Yildirim ve Azerbaycan Haberlesme ve Bilgi Teknolojileri Bakani Ali M. Abbasov arasinda telekominikasyon ve e-imza alanlarinda iki ülke arasinda isbirligini öngören bir anlasma imzalandi.
(ANKA)
(AD/ÖND)
22.09.2006 – 14:20