Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geniş bant ve yayıncılık hizmetlerine uygulanan vergilendirmeyi eleştirdi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, geniş bant ve yayıncılık hizmetlerindeki çifte vergilendirme sistemini eleştirerek, bu sistemle daha fazla gidilemeyeceğinin altını çizdi.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından Sapanca Güral Otel’de düzenlenen 4. Telekomünikasyon Zirvesi’nde konuşan Yıldırım, geniş bant ve uydu üzerinden yapılan yayıncılık hizmetinden Özel İletişim Vergisi alındığını, ayrıca bu hizmetlerde içeriğin de vergilendirildiğini belirtti. Yıldırım, geniş bant ve yayıncılık
hizmetlerindeki vergilendirmeyle ilgili bazı düzenlemelere ihtiyaç bulunduğunu hatırlattı. Yıldırım, “Bu vergilendirmeyle katma değerli hizmetlerin geliştirilemeyeceğini ve iletişimde yakınsamaya geçilemeyeceğine işaret ederek, “Anlaşılabilir vergi sistemine tek bir vergi sistemine geçersek, işletmelerin yanlış yöne gitmelerini önleriz” diye konuştu. Yıldırım,
bundan sonraki gündemlerinin ‘vergi” olacağını bildirdi. Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Vergi tanımlamaları çok farklı mantıkta. Bu içerik midir, ses midir, film midir, ilim midir, bunların ayrımını kim yapacak? Kavga burada başlıyor. İki sefer para ödüyorsunuz. Bir satın alırken, bir de taşırken ödüyorsunuz. Ondan sonra da fazla bir şey kazanılmıyor. Demek ki biz, anlaşılır bir vergi sistemine, olağanüstü şartlarda konulmuş bu vergilerden tek bir vergi sistemine geçersek, işletmelerin de yanlış yola gitmelerine zemin hazırlamayız. Yanlış yola gidiyorlar, demiyorum. Mecbur kalıyorlar, izah etmekte zorlanıyorlar. Vergici, telekomünikasyoncuyu bilmez, bilişimi bilmez. Bunları gözden geçireceğiz. Bunlar teknolojinin bize getirdiği, hepimiz için yeni şeyler.”
Konuşmasında telekomünikasyon altyapısının önemine de değinen Yıldırım, süratle telli, telsiz altyapı yapılmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizdi. Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu bizim ortak malımız. Bu, bir buçuk asırlık değerdir. Bunun kullanılmaması büyük bir hatadır. Kullanırken de ‘Madem serbestleşme oldu, herkesin bunun bedelini ödeyerek kullanması gerekir. Ben kullanmıyorum, kimseye de kullandırmıyorum’ mantığı yanlış. Bu bizim gelişmemizi önler, önümüzü tıkar.”Sektöre yeni giren küçük firmalara, büyük
işletmelerin gerekli desteği vermesi gerekir. Şu anlamsız kavgayı bırakalım, ‘Ben kullanacağım, o kullanacak, altyapı benim, altyapı senin’ derken, yarın birgün tıkanacağız. Konuşmayı bile yapamaz hale geleceğiz. Turkcell orada, Türk
Telekom burada bekliyor. Sektörde bazen küçükler de rahat durmuyor. Ondan sonra, yetiş Tayfun Acarer.”
CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu da telekomünikasyon sektöründe 4 grup aktör bulunduğunu anlatarak, tüketiciler, firmalar, idari ve düzenleyici kuruluş ile siyasi iradenin bir arada olmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. İdari ve düzenleyici kuruluşun (BTK) kesinlikle bağımsız olması gerektiğinin altını çizen Çoşkunoğlu, sektör, idari ve düzenleyici kuruluş ile siyasi iradenin el ele verip sorunları çözmesinin önemine işaret etti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise son dönemde, sabit geniş bant İnternet abone sayısında fazla gelişme olmamasına rağmen, mobil geniş bant İnternet abone sayısında ciddi bir artış yaşandığını belirtti.
“Serbestleşme yeni işletmecilerle olacak”
TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak da telekomünikasyon sektöründeki serbestleşmenin büyük oranda yeni işletmecilerle sağlanacağını belirtti.
Arıak, geçen yıl, İnternet hizmetinden alınan vergilerin düşürülmesinin işletmeciler ve tüketiciler açısından çok önemli olduğunu ifade etti. Sabit telefon hizmetinin, geçen yıl yasal olarak rekabete açıldığını anımsatan Arıak, ancak uygulamada henüz bir sonuç alınamadığını söyledi. Toptan hat kiralanması ve yalın DSL uygulamasının başlatılması gerektiğini vurgulayan Arıak, sabit ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesi, sabit numara taşınabilirliğinin uygulanması, vergilerin düşürülmesi, WiMax yetkilendirilmesinin yapılması ve altyapı-hizmet ayrımının sağlanmasını istedi.
4. Telekomünikasyon Zirvesi’ne AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Vodafone Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serpil Timuray, Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir, TTNet Genel Müdürü Tahsin Yılmaz ve sektör temsilcileri katıldı.