Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri (UMTH) işletmecileri, Türk Telekom’un ara bağlantı da yurtdışı operatörlere daha az ücret uyguladığı, böylece yurtdışından Türkiye’ye daha ucuza ses taşınırken, Türkiye’den yurtdışına ses taşımanın daha pahalı olduğu ifade ediliyor. UMTH işletmecileri, bu durumun “haksızlık” olduğunu ifade ediyorlar.
Türk Telekom’un, yurtdışı operatörlere uyguladığı ara bağlantı ücretinin, UMTH firmalarına uyguladığından daha ucuz olduğu belirtiliyor. Böylece yurtdışından Türkiye’ye daha ucuza ses taşınırken, Türkiye’den yurtdışına ses taşımanın daha pahalı olduğu ifade ediliyor. UMTH işletmecileri, bu durumun “haksızlık” olduğunu ifade ediyorlar.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) ile Ankara İletişim Muhabirleri Grubu sohbet toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, UMTH firmalarının Türk Telekom’un atıl kapasitesini kullanarak verimli hale getirebileceklerini, ancak sürekli engellemelerle bunun mümkün olamadığını söyledi.
Arıak, Türk Telekom’un altyapısını kullanan ve bunun için ara bağlantı anlaşması yapan UMTH firmalarının, yurtdışından Türkiye’ye ses trafiği taşıyanlardan daha pahalı satış yaptığını belirtti. Arıak, yurtdışında Arbinet ses trafiği borsasında oluşan fiyatlardan örnek vererek, bu borsada Türkiye’ye ses trafiği taşımanın dakikalık bedelinin 3.4 cente kadar düştüğünü, oysa UMTH firmalarının ara bağlantı maliyetinin 4 cent yani 41 bin Lira olduğunu kaydetti.
Yurtdışında bir çok ses trafiği borsası olduğuna dikkat çekilirken, bunlardan biri olan Arbinet’te Türkiye’ye ses trafiğinin 3.4 cent seviyesinde olduğu kaydediliyor. Türk Telekom’un UMTH firmalarına uyguladığı ara bağlantı ücretlerinde, vergiler dahil maliyetin 4 cent seviyesinde olduğu vurgulanarak, “ara bağlantı maliyeti çok yüksek olduğu için yatırım yapamıyoruz” deniliyor.
Sorunun kaynağı olarak, Türk Telekom’un yurtdışı ses taşıyan operatörlere daha ucuz bir fiyat verdiğine dikkat çekilen toplantıda, “yıllık 100 milyon dolar seviyesinde bir kaybın olabileceği” kaydediliyor. Türkiye’de UMTH pazarının toplam büyüklüğü 500 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.
TELKODER yetkilileri, kendilerinin bir telekom işletmecisi olduklarını, her türlü denetime tabi olduklarını hatırlatarak, Türk Telekom’un farklı ara bağlantı ücreti uygulaması nedeniyle ses pazarının gelişmediğine dikkat çekerek, “Türk Telekom yurtiçi ara bağlantı ücretlerini Telekomünikasyon Kurumu’na onaylatmak zorunda. Ama yurtdışı telekom firmaları ile yaptığı anlaşmalarda böyle bir mecburiyeti bulunmuyor” dedi.
TELKODER Başkanı Arıak, serbestleşmenin başlaması ve özel telekom şirketlerinin lisans almalarının ardından Türk Telekom’un tarifelerinde yüzde 80’lere varan indirim yaptığını hatırlatarak, “Almanya’da bu kadar büyük oranda indirime ancak 4 sene de izin verilmiştir. Almanya’nın düzenleyici kurumu, fiyatların birden düşmesinin diğer firmaları yok edeceğini düşünerek böyle bir karar vermiştir” dedi. Telekomünikasyon pazarının büyümesi ile ekonomi arasında doğru orantı olduğuna dikkat çeken Arıak, “Ülke ekonomisi ile telekom serbestleşmesinin arasında bir korelasyon vardır. Ses pazarında fiyatların düşmesi ekonomik gelişmeyi artıracaktır” diye konuştu.
Kablo Lisans Ücretleri Onay Bekliyor
TELKODER yetkilileri, kablo platform işletmecili yönetmeliğinin yayımlandığını ancak lisans bedellerinin üç aydan bu yana Ulaştırma Bakanı tarafından Bakanlar Kurulu’nun onayına sunulmadığını söyledi. Kablo Platform ve Genişbant Serbest Telsiz Erişimi (GSTE) yönetmeliklerinin çıktığını belirterek, bu iki uygulamanın da bir an önce başlatılması gerektiğini kaydetti.